1-2-3 BabyBeweging!
Nieuwe campagne van Kind en Gezin en het Vlaams Instituut Gezond Leven promoot het belang en plezier van dagelijks mee(r) bewegen met baby’s, vanaf het prille begin. 1-2-3 BabyBeweging dus en dat elke dag.
Bewegen is belangrijk. Dat weet iedereen. Ook babybeweging is belangrijk, want jong geleerd is oud gedaan. Met de campagnes ‘Bewegende baby’s hebben een stapje voor’ en ‘#Buitenbabys’ benadrukte Kind en Gezin al het belang van bewegen.
De gloednieuwe campagne 1-2-3 BabyBeweging richt zich tot de allerkleinsten en wil alle ouders, grootouders, kinderbegeleiders en opvoeders goesting en inspiratie geven om baby’s meer te laten bewegen.
“Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat de eerste 1000 dagen van een kind cruciaal zijn voor een goede gezondheid op korte en lange termijn. Genoeg bewegen vanaf het prille begin hoort daarbij. Een baby die beweegt, ontdekt zichzelf én de wereld.
Laten we samen met ouders en alle andere partners in het leven van een gezin - grootouders, kinderopvang en de eerstelijnsgezondheidszorg - inzetten op een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging elke dag.”
Dr. Liesbet Vergauwen, adviserend arts Opgroeien
Nieuwe richtlijnen beweging van de WHO als basis
Eind 2020 lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe aanbevelingen over hoeveel beweging nodig is om gezond te zijn en de gezondheid te bevorderen.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde die nieuwe aanbevelingen naar concrete beweegadviezen voor elke Vlaming.
“Een baby regelmatig in buikligging brengen heeft wel degelijk een impact op de gezondheid van het kind. Volgens de meest recente wetenschappelijk inzichten leidt dit tot een betere en snellere grove motoriek en algemene bewegingsontwikkeling, een lagere BMI-score en dus minder kans op overgewicht, en een sneller vermogen om zelf van positie te kunnen veranderen. Zo worden baby’s sneller zelfredzaam en kunnen ze vroeger aan de volgende bewegingsontwikkelingsfase beginnen.
Er is bovendien meer en meer evidentie voor de aanname dat fysieke activiteit en beweging net op jongere leeftijd een grote impact kan hebben: net dan is er een 'window of opportunity' waarin beweging de fysieke, cognitieve, psychologische en sociale ontwikkeling maximaal kan helpen ondersteunen of bijsturen.”
Prof. dr. Dominique Hansen, Hoogleraar Inspanning en Revalidatie in Inwendige Ziekten en Vice-decaan van de faculteit Revalidatiewetenschappen van de Universiteit Hasselt
"Mensen die veel bewegen, lopen minder risico's op infecties. En als ze toch een infectie krijgen, zijn ze minder lang ziek en hun symptomen milder. Elke beetje beweging, hoe klein ook, telt. En dat geldt evengoed voor baby's en peuters."
Dr. Annelies Vandenberghe, expert beweging bij Gezond Leven vzw
“Ik steun absoluut deze campagne die focust op het belang van beweging voor de allerkleinsten. Ik zie in de praktijk een verschuiving van de leeftijd waarop baby’s motorische mijlpalen bereiken: minder goede hoofdoprichting, later tot zit komen, op latere leeftijd stappen, minder motorisch exploreren, ...
Baby’s liggen en zitten héél veel: van het bed naar het park, naar de autostoel, naar de wipper. En uit voorzichtigheid worden ze vaak heel weinig wakker op hun buikje gelegd. Door te bewegen wordt er zoveel meer geprikkeld dan enkel hun spieren. Het heeft ook een rol in de ontwikkeling van hun zintuigen, sociale vaardigheden, interacties en exploratiedrang. Het stimuleert de hersenen en het draagt bij tot de vorming van hun eigen persoonlijkheid. Geef baby’s bewegingskansen en bewegingservaringen! Laat baby’s, peuters en kleuters alle voorzetsels aan de lijve ondervinden: in-op-tussen-onder-over-door... Er is zoveel meer te beleven en te leren op deze manier.”
Frike Van Nevel, pediatrisch kinesitherapeut, Kinderrevalidatiecentrum UZ Gent
Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Kind en Gezin slaan daarom de handen in elkaar met drie B’s voor elke baby.
1-2-3 BabyBeweging of BBB-BabyBeweging
Bewegingskansen
Baby’s zitten vaak vast en liggen in dezelfde houding. Ze slapen zo’n 17 van de 24 uur dus de andere momenten is het tijd om te bewegen. Baby’s genieten van elke kans om actief te zijn. Ook voor hen is elke dag genoeg bewegen cruciaal. Geen fitness, maar samen vliegen, kriebelen, knuffelen, vingers en tenen tellen, verzorgen, … Een baby vindt al die kansen en ruimte om te bewegen en te spelen heerlijk! Neem een baby dus regelmatig uit de buggy, relax, autostoel, … en beperk het gebruik van zithulpmiddelen.
Buikligtussendoortjes
Leg een wakkere baby regelmatig op zijn buik. Niet elke baby vindt dat in het begin even leuk. Opbouwen is de boodschap. Maak er plezante buikligtussendoortjes van. Muziek, applaus, wat gek gedoe, … een baby is graag geboeid door jou. En hoera voor die nek- en armspieren! Online genoeg inspiratie via #tummytime
Breng variatie
Links en rechts, op de buik, op de zij, op de rug, zus en zo, … Variëren is nieuwe dingen leren! Wissel van knuffelhouding en houding bij het voeden. Een wakkere baby draait graag met zijn gezicht naar het licht. Zet het bedje daarom ook eens op een andere plaats of leg je baby in de andere richting in bed.
Beeld en muziek
Om die tips tot leven te brengen, delen Kind en Gezin, Gezond Leven en alle andere fans van mee(r) bewegen ook Instagram-stickers, posters, kaartjes en social media-posts.
En wie liever zingt, springt in de update van de evergreen Kortjakje oftewel ‘Laat je baby bewegen’.
1-2-3 Babybeweging! - YouTube
"Vanuit stad Antwerpen steunen we deze focus op het belang van beweging van de allerkleinsten. De basis voor een goede motorische ontwikkeling, sportieve gewoontevorming en een gezonde levensstijl later wordt immers gelegd door als kind dagelijks te bewegen en te sporten. Bewegen heeft dus véél zin en net daarom moeten we ook onze allerkleinsten zin om te bewegen geven. Campagnes als deze reiken handvatten aan om op een speelse en interactieve manier beweegprikkels te stimuleren en zo baby’s én (groot)ouders en opvoedkundigen bij te staan in dit leerproces. Voor stad Antwerpen komt het er nu op aan om deze wetenschappelijke inzichten zo goed mogelijk te vertalen naar een grootstedelijke context om zo optimaal te kunnen renderen voor onze kinderen.”
Marloes Hanssen, adviseur sport en onderwijs, Sporting A
Ook op de motoriek van onze allerkleinsten heeft voldoende bewegen een positief effect. Lang stilzitten doorbreken, raden we van jongs af sterk aan. Het vroeg ontwikkelen van bewegingsvaardigheden is heel belangrijk. Het helpt om ook op latere leeftijd voldoende te bewegen en sporten, fysiek actief te zijn en gezond te blijven.
Het zou mooi zijn, mochten deze drie bewegingsadviezen duurzaam ingebed worden in het dagelijks leven van alle baby’s, thuis en in de kinderopvang.
Jo Haentjens, afdelingshoofd Sportpromotie, Sport Vlaanderen
Meer info?
- Op Beweging/Baby (kindengezin.be) staat per boodschap een korte inleiding, het belang van die beweging en enkele praktische tips. Je vindt er ook de poster, de kaartjes en het filmpje.
- De aanbeveling van de WHO van eind 2020 met nieuwe aanbevelingen rond bewegen en sedentair gedrag. De richtlijnen vertaald door het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Nele Wouters
Dr. Annelies Vandenberghe