106 Oekraïense jonge vluchtelingen kunnen terecht in Vlaamse pleeggezinnen

Sinds Rusland buurland Oekraïne is binnengevallen zijn 106 kinderen en jongeren die zonder ouders of familie uit hun thuisland gevlucht zijn, ondergebracht in een pleeggezin in Vlaanderen. Het zijn vooral jongeren van 16 en 17 jaar die op eigen houtje uit conflictgebieden gevlucht zijn en tieners die na een internationale missie in groep werden overgebracht naar ons land en sinds afgelopen weekend in een pleeggezin verblijven. Pleegzorg Vlaanderen blijft intussen op zoek naar bijkomende pleeggezinnen voor jongeren op de vlucht.

Door de oorlog in Oekraïne sloegen heel wat gezinnen op de vlucht uit hun thuisland. Maar soms vertrekken jongeren ook zonder ouders of familieleden uit oorlogsgebied. In Vlaanderen werd de opvang van deze niet-begeleide minderjarige vluchtelingen uit Oekraïne de afgelopen maanden in alle luwte gestroomlijnd. Jongeren die zich aanmelden op de Heizel worden meteen toegewezen aan pleeggezinnen verspreid over Vlaanderen. 22 jongeren kwamen op dit manier meteen na aankomst al bij een pleeggezin dat ze op dat moment niet kenden, 30 andere niet-begeleide minderjarigen worden op dit moment opgevangen bij familie of vrienden van hun ouders die in Vlaanderen wonen.

Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke: “De rechtstreekse doorverwijzing naar een pleeggezin is het resultaat van de expertise die Pleegzorg Vlaanderen de afgelopen jaren uitbouwde samen met jeugdhulporganisatie Minor Ndako, die gespecialiseerd is in de ondersteuning en opvang van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. We zien mooie samenwerkingen tussen de diensten en de kandidaat-pleeggezinnen. Het is hartverwarmende dat zoveel mensen hun thuis openstellen voor minderjarigen die een conflict ontvluchten. We doen dan ook graag een oproep naar bijkomende gezinnen en personen om hun hart en huis open te stellen voor deze kinderen.”

Staatssecretaris van Asiel en Migratie, Sammy Mahdi: “Vrouwen en kinderen zijn de eerste slachtoffers van deze verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog zijn bijna 5 miljoen kinderen uit Oekraïne op de vlucht geslagen. Iets minder dan de helft van de kinderen vertrekt naar het buitenland. Sommige kinderen komen helemaal onbegeleid in België terecht. Ze verdienen bijzondere aandacht en omkadering. Wanneer bij de registratie in het registratiecentrum op de Heizel blijkt dat een Oekraïense jongere hier alleen toekomt, neemt Fedasil meteen contact op met pleegzorg Vlaanderen en wordt er naar een match gezocht met een gezin. Die match kan dan op basis van taal en leeftijd van jongeren. Dankzij de goede samenwerking tussen Fedasil en Pleegzorg kon zo voor 22 minderjarigen onmiddellijk een pleeggezin gevonden worden.

Internationale missie

Na intensieve contacten met de Oekraïense autoriteiten landde vorige week ook een vlucht met 54 kinderen aan boord uit de zwaar getroffen regio in en om Boetsja. Het zijn kinderen, hoofdzakelijk tieners, die door hun mama’s voorop gestuurd zijn naar veiligere oorden. Omdat ze zelf te getraumatiseerd zijn om de zorg voor hun kinderen te dragen, omdat ze als verpleegster worden ingezet tijdens het conflict of omdat ze hun kinderen in veiligheid wilden brengen zodat ze niet meer in schuilkelders moeten verblijven of op plekken waar hun leven in gevaar zou kunnen komen. De kinderen werden in groep overgebracht naar Vlaanderen en afgelopen weekend toegewezen aan verschillende pleeggezinnen. Op die manier kunnen ze tot rust komen en opnieuw de draad van het gewone leven oppikken. Dat zal met ups en downs verlopen, want de oorlog heeft ook bij deze kinderen een grote indruk gemaakt.

Niels Heselmans, woordvoerder van agentschap Opgroeien: “Vorige week konden de kinderen nog twee dagen in groep samenblijven en merkte je overdag een heel uitgelaten sfeer, maar ’s avonds en ’s nachts kwamen bij sommige kinderen wel nog angsten naar boven. Dat is zeker iets waar ook pleeggezinnen de komende dagen en weken rekening mee zullen moeten houden. Gelukkig hebben alle kinderen ook nog intensief contact met hun mama, wat voor hen ook een grote geruststelling is en konden broers en zussen ook samen in een pleeggezin terecht. Hoe lang ze hier zullen blijven, is nog onzeker. Voor elk kind wordt een traject op maat uitgestippeld, waarbij natuurlijk ook de situatie in Oekraïne cruciaal zal zijn de komende weken een maanden. We hopen alleszins voor deze kinderen dat het zo snel mogelijk opnieuw veilig is om terug te keren naar hun eigen gezin.”

Extra pleeggezinnen

In totaal worden op dit moment 106 jonge vluchtelingen opgevangen in een pleeggezin, maar pleegzorg blijft op zoek naar bijkomende gezinnen voor Oekraïense niet-begeleide minderjarigen. Vooral voor tieners vanaf 16 is de nood hoog: voor hen staan op dit moment nog 8 gezinnen paraat om een oplossing te bieden wanneer ze alleen in Vlaanderen toekomen. Woensdag organiseert Pleegzorg Vlaanderen een digitale infosessie voor gezinnen die niet-begeleide minderjarigen willen opvangen. Zij volgen een versnelde screening en worden intensief begeleid wanneer een jonge vluchteling in hun gezin komt wonen. Inschrijven voor de infosessie kan op pleegzorg.be.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be