Bezoek in jeugdhulp blijft mogelijk

De nieuwe lockdown heeft ook nu een impact op kinderen en jongeren in de jeugdhulp. Door bezoek te garanderen, ouders niet te tellen als knuffelcontact en medewerkers voorrang te geven bij afname van een coronatest, hoopt het agentschap Opgroeien die impact zo beperkt mogelijk te houden.

Het agentschap Opgroeien wil dat de kern van de jeugdhulpverlening maximaal gegarandeerd blijft nu een nieuwe lockdown van kracht is. “We willen kinderen, jongeren, gezinnen en alle jeugdhulpverleners zo goed mogelijk ondersteunen, met voldoende oog voor de nodige voorzorgsmaatregelen.”, zegt woordvoerder Niels Heselmans. “Vanaf 2 november schakelt ook jeugdhulp over op een aangepaste werking. Cruciaal daarbij is dat bezoekmomenten van ouders of andere belangrijke personen mogelijk blijven. Kinderen of jongeren die op dag- of weekendbezoek gaan in hun gezin of bij hun pleeggezin, zullen dat de komende weken ook kunnen blijven doen. Natuurlijk willen we daarbij benadrukken dat het steeds in veilige omstandigheden moet. Korte bezoekmomenten vinden best plaats in de buitenlucht en wanneer iemand zich ziek voelt of de maatregelen onvoldoende gevolgd kunnen worden, zetten we in op digitale alternatieven.”

Knuffelcontact

Tijdens de eerste lockdown moesten heel wat leefgroepen verplicht hun deuren sluiten. “Dat scenario moeten we koste wat kost vermijden.”, aldus Heselmans. “Bovendien zien we de leefgroep als één bubbel en tellen ook ouders van kinderen in een leefgroep of een pleeggezin niet als een extra nauw contact. Daardoor kunnen kinderen en jongeren ook zelf nog kiezen voor een knuffelcontact buiten hun bubbel. Om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden, krijgen begeleiders van een leefgroep en andere jeugdhulpverleners die in contact komen met kwetsbare gezinnen voorrang bij afname van een coronatest. Zo kunnen ze ook getest worden wanneer ze geen symptomen hebben na een hoogrisicocontact. Daarnaast wordt binnen leefgroepen zoveel mogelijk gewerkt met een vaste personeelsploeg.”

Quarantaine

Nieuwe opnames in een leefgroep of een pleeggezin blijven mogelijk, niet alleen in crisissituaties. “Zelfs wanneer er een risico is dat een kind of jongere besmet is, staan we voor hen klaar.”, zegt Heselmans. “Als het nodig is, worden ze eerst opgevangen in de ziekenboeg of een specifieke leefgroep in een voorziening of bij een pleeggezin dat vooraf aangaf dat ook een vermoeden van besmetting geen drempel is voor hen. Op die manier willen we er ook op moeilijke momenten zijn voor kinderen en jongeren die het nodig hebben.”

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be