Binnenkort elf nieuwe OverKop-huizen in Vlaanderen

Na Genk, Tienen, Mechelen, Gent en Oostende komen er binnenkort elf nieuwe Overkop-huizen bij in Vlaanderen. Minister van Welzijn Wouter Beke en het agentschap Opgroeien zetten samen hun schouders onder de verankering van OverKop.

Vanaf de lente telt Vlaanderen niet 5, maar liefst 16 OverKop-huizen. Jongeren kunnen er terecht om elkaar te ontmoeten, maar ook wanneer ze willen babbelen over kleine of grote problemen. “De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat de vijf OverKop-huizen echt een verschil maakten voor jongeren", zegt Katrien Verhegge, Administrateur-generaal van Opgroeien. "Ze mogen er gewoon zijn wie ze zijn, ook wanneer ze het even niet meer zo rooskleurig zien. Op dat moment is het ontzettend belangrijk dat we hen laten weten dat we er zijn voor hen. Dat ze aan de kickertafel hun verhaal kunnen doen, we naar hen luisteren en samen zoeken naar wat er nodig is om hen te helpen. Vanuit Opgroeien zetten we vol overtuiging onze schouders om 16 straffe OverKop-huizen in Vlaanderen uit te bouwen en onmisbaar te worden voor jongeren.”

Vertrouwde omgeving

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke 4,8 miljoen euro uitgetrokken om de bestaande en de nieuwe OverKop-huizen te financieren: "Vandaag moeten we meer dan ooit aandacht hebben voor het mentale welzijn van kinderen en jongeren. Het is oké om je even niet oké te voelen. In de eigen context is het voor jongeren en jongvolwassenen niet altijd evident om te spreken over het feit dat je te weinig zelfvertrouwen hebt om te durven solliciteren, of je worstelt met je geaardheid, of je anders reageert op bepaalde situaties dan je leeftijdsgenoten en je je daarover zorgen maakt, of je het gewoon even allemaal niet meer zo ziet zitten of … Een OverKophuis is een fijne plek, waar persoonlijke zorgen ook makkelijker bespreekbaar zijn. Zonder gedoe, gewoon op basis van de vraag: “Hoe gaat het met je?” of “Je zit precies ergens mee?” en “Kunnen we eens samen kijken of we er iets aan kunnen doen?”. Zo bouwen we met OverKop ook verder aan zorgzame buurten.”

Enorme waardering

De eerste 5 OverKop-huizen werden in 2016 opgericht naar aanleiding van Rode Neuzen Dag. De naam ‘OverKop’ werd door jongeren zelf bedacht en heeft niet alleen betrekking op het feit dat jongeren het leuk vinden om in het kader van spelletjes ‘overkop’ te gaan, maar verwijst ook naar ‘problemen in je kop’. “Ik ben fier dat we met DPG Media niet alleen onze communicatieve kracht kunnen inzetten om te sensibiliseren en geld in te zamelen voor Rode Neuzen Dag, maar dat ons CSR-team er ook in slaagt om concrete impact te genereren.", zegt Kris Vervaet, CEO van DPG Media. "OverKop werd binnen ons huis bedacht, gepromoot en uitgebouwd tot het succes van vandaag. Dat de overheid nu zorgt voor een verderzetting op lange termijn is niet alleen een enorme waardering voor onze maatschappelijke projecten, maar ook een mooi voorbeeld van een succesvolle publiek-private samenwerking."

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be