Blik op babytaal in Vlaanderen
Baby’s zijn al van in de buik verzot op taal. Het klinkt hen als muziek in de oren en het stimuleert hun ontwikkeling. Onderzoek toont ook aan dat jonge kinderen vooral taal leren door veel met hen te praten, het liefst de hele dag door. Baby's genieten van de melodie van taal, van de interactie van naar elkaar kijken en luisteren en van elkaars klanken of mimiek nabootsen. Taalontwikkeling gaat met andere woorden zoveel beter in 'paar'. Om die boodschap kracht bij te zetten, verdeelt Kind en Gezin via sociale media 500 paar Babbelkousen aan ouders, grootouders en kinderbegeleiders die baby’s vanaf het prille begin met veel taal omringen én Kind en Gezin laten weten wat hun favoriete babbelmoment is. Dat zorgt voor heel wat leuke reacties die later ter inspiratie gedeeld wordt via de sociale media van Kind en Gezin.
“Sommige ouders vinden het vanzelfsprekend om heel veel met hun baby te praten. Anderen voelen zich wat onzeker, weten niet goed wat zeggen of moeten nog wat wennen aan hun nieuwe rol als mama of papa. Andere ouders denken wel eens dat je best vooral voorleest, dat je enkel in het Nederlands praat of zonder dialect. Met de Babbelkous-campagne die we al in 2022 lanceerden en nu nog eens in de kijker zetten, willen we alle ouders, grootouders en kinderbegeleiders goesting geven om heel veel te babbelen met een baby in de taal die zij het liefst en best spreken. Tijdens het eten of verluieren, tijdens een wandeling, aan tafel of tijdens het badje... Vertel gerust wat je ziet en wat je doet. Het smaakt een baby allemaal even zoet. Heel veel taal is intens genieten voor een baby én helpt hen groeien." Nele Wouters, woordvoerder Kind en Gezin
"Ons klein meisje is vier maanden oud en heeft al heel veel te vertellen, wij praten dan met haar mee en voeren een hele conversatie. Het is zo leuk als je dan die verschillende intonaties hoort in haar stem."
"Ons favoriete babbelmoment? Elke dag bij het thuiskomen van de crèche. Het lijkt wel of hij vertelt over zijn dagje daar. We begrijpen het nog niet maar hij geniet ervan en wij beamen alles wat hij 'vertelt'."
"Mijn favoriete babbelmomentjes? Ik heb er als onthaalouder massa's! Liedjes zingen, benoemen wat we zien en doen en natuurlijk heel veel verhaaltjes vertellen. De één op één momenten met kinderen .... Het is zo zalig als onthaalouder als je hoort dat ze een nieuw woordje zeggen of 'antwoorden' in brabbeltaal."
"Iedere dag opnieuw geniet ik als kinderbegeleidster van elk woordje dat mijn mini-babbelkousjes zeggen of brabbelen. Hen zien groeien in hun taalontwikkeling ieder op zijn eigen manier, maakt me trots in mijn job. ❤️"
Cijfers
Kind en Gezin bereikt 93% van alle borelingen in Vlaanderen. Daarbij wordt heel wat informatie geregistreerd, ook over taal.
Kind en Gezin registreert zowel de taal die de moeder voornamelijk spreekt met de boreling als - in die gezinnen waar een tweede ouder aanwezig is - de taal die de tweede ouder voornamelijk spreekt met de baby. Dat maakt het mogelijk om een sterk beeld te schetsen van de talige diversiteit in Vlaanderen.
Met 75% van de borelingen in 2023 spreekt minstens één ouder Nederlands. 81% van de borelingen heeft minstens één ouder die Nederlands, Frans of Duits met hen spreekt.
Bij 62% van de borelingen in een tweeoudergezin spreken beide ouders Nederlands met het kind.
Er zijn ook provinciale verschillen.
Het aandeel kinderen waar minstens één ouder voornamelijk Nederlands praat met zijn kind ligt met 86% het hoogst in Limburg en met 61% het laagst in Vlaams-Brabant. West-Vlaanderen heeft met 74% het hoogste aandeel borelingen in een tweeoudergezin waar beide ouders Nederlands spreken tegenover 47% in Vlaams-Brabant.
Meertaligheid in het gezin
Bij 17% van de borelingen in een tweeoudergezin spreken de ouders elk een andere taal met hun kind. Het gaat daarbij zowel om combinaties van Nederlands en een andere taal als om combinaties van twee andere verschillende talen. Om ouders hierbij goed te ondersteunen bundelt Kind en Gezin alle informatie en een brochure over Meertalig opvoeden.
Dit cijfer onderschat de meertalige gezinscontext waarin kinderen opgroeien. Er zijn ook gezinnen waar de ouders onderling of waar de andere kinderen in het gezin nog een andere taal spreken.
Wist je dat...
- de ideale afstand om met een baby te praten 20 centimeter is? Zo lekker dichtbij ziet een baby goed en geniet hij van de expressie op je gezicht terwijl je praat, lacht, zingt …
- taalverwerving op dezelfde manier verloopt in heel de wereld en in elke taal? Een baby kan de eerste maanden alle mogelijke klanken maken, maar imiteert na een tijdje de klanken en melodie die het vaak hoort en ‘vergeet’ de andere.
- Nederlands, Frans, Arabisch, Turks, Roemeens, Engels, Pools en Berbers de acht meest gesproken talen met baby's zijn in Vlaanderen.
- Opgroeien nog heel wat andere cijfers heeft over taal en meertaligheid.
Meer info en video
Nele Wouters