Blik op Borstvoeding

Net voor de start van de Week van de Borstvoeding deelt Opgroeien nieuwe cijfers over borstvoeding in Vlaanderen. Het aandeel baby’s dat bij de geboorte start met borstvoeding stijgt in 2023 tot 82,6%. Het gaat om een heel lichte stijging van 0,4 procentpunt tegenover 2022. Het voorbije decennium steeg het aandeel baby’s dat start met borstvoeding van 77,6 tot 82,6%. De trend naar meer borstvoeding zette zich dus verder in 2023.

Kind en Gezin bereikt meer dan 90% van alle borelingen in Vlaanderen met de gratis dienstverlening. Daarbij wordt heel wat informatie geregistreerd, ook over borstvoeding. De Kind en Gezin-verpleegkundigen noteren naast borstvoeding op een aantal vaste tijdstippen sinds 2019 ook borstvoeding tijdens elk consult en huisbezoek. Dankzij die registraties heeft Vlaanderen een uniek en quasi volledig beeld over borstvoeding.

Startvoeding op 24 uur

De eerste dagen is borstvoeding geel en stroperig. Dit colostrum bevat veel eiwitten, vitamines en mineralen en zit vol stoffen die de baby beschermen tegen infecties en het eigen afweersysteem stimuleren. Starten met borstvoeding op zich betekent dus al een geweldige investering in de gezondheid van een baby.

82,6% van de baby’s geboren in Vlaanderen startte in 2023 met borstvoeding. Dat is een beperkte stijging met 0,4 procentpunt tegenover 2022. Sinds 2014 is er een stijging van 77,6% naar 82,6%.

Borstvoeding in Vlaanderen, 2014-2023, Cijfers Opgroeien
Borstvoeding in Vlaanderen, 2014-2023, Cijfers Opgroeien

Er zijn duidelijk provinciale verschillen op het vlak van starten met borstvoeding. Met respectievelijk 86,7% en 84,6% zitten Vlaams-Brabant en Antwerpen een stuk boven het Vlaamse gemiddelde van 82,6%. In West-Vlaanderen start 76,2% van alle borelingen met borstvoeding. ​

Dankzij de registraties van de Kind en Gezin-verpleegkundigen, kan Opgroeien de borstvoedingscijfers verfijnen tot op gemeenteniveau.

Voeding op dag zes

78,4% van de baby’s krijgt ook borstvoeding op dag zes. Dit is een stijging van 1,4 procentpunt tegenover 2022 en een stijging van 6 procentpunten tegenover 2014.


“Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding. En toch is het ook een leerproces. Correcte informatie, steun uit de omgeving en inspirerende voorbeelden zijn drie belangrijke factoren om succesvol met borstvoeding te starten. Daarom wil Kind en Gezin dat aanstaande ouders zich al tijdens de zwangerschap goed informeren. Maar ook dan, zeker de eerste dagen en weken, vraagt borstvoeding geven oefening. Het kan gepaard gaan met ongemak of zelfs pijn. Het is belangrijk dat moeders dan snel hulp en ondersteuning krijgen en niet denken dat pijn erbij hoort en dat ze dit moeten verdragen. Met deskundige hulp en steun zijn veel ongemakken vaak snel opgelost.”
Christel Geebelen, lactatiekundige IBCLC, Opgroeien

Op dag zes ligt het aandeel kinderen dat borstvoeding krijgt met 82,8% het hoogst in Vlaams-Brabant. In West-Vlaanderen ligt het percentage met 71,7% het laagst. Toch maakt West-Vlaanderen hier een duidelijke sprong met 2,2 procentpunt tegenover 2022.

Andere opvallende cijfers op dag zes

  • Het aandeel premature baby’s dat borstvoeding krijgt neemt toe met 3,8 procentpunt tot 77,2%.
  • 9 op de 10 baby’s met een moeder van niet-Belgische origine krijgen borstvoeding tegenover 7 op de 10 baby’s met een moeder van Belgische origine.
  • Ook baby’s van wie de moeder een geboortenationaliteit van een ander EU-land heeft, starten duidelijk vaker met borstvoeding dan kinderen met een moeder van Belgische origine.
  • Bij kinderen met een moeder van Belgische origine doet zich een groot verschil voor naargelang de kansarmoedesituatie van het gezin. 55% van de baby’s in kansarmoede krijgt borstvoeding tegenover 74% van de baby’s die niet geboren worden in kansarmoede. Met 55% ligt dit percentage wel meer dan 5 procentpunten hoger dan in 2022.
  • De kansarmoedesituatie heeft quasi géén impact op borstvoeding bij moeders van niet-Belgische origine.

Borstvoeding op 6 maanden

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om baby’s tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven door de vele gezondheids- en ontwikkelingsvoordelen voor kinderen op korte maar ook op lange termijn.

In Vlaanderen krijgt iets meer dan 1 baby op 3 nog borstvoeding in combinatie met andere voeding en 1 op de 10 baby’s krijgt uitsluitend borstvoeding.

Deze cijfers van 2022 verschillen amper van de cijfers van de geboortecohorte van 2020.

Borstvoeding in de kijker

Kind en Gezin zet borstvoeding heel het jaar door in de kijker en tijdens de Week van de Borstvoeding nog wat extra. Van warme getuigenissen, het antwoord op borstvoedingsvragen die ouders niet altijd durven stellen, tot samen borstvoeding geven en waar je terechtkan als het even wat moeilijker gaat. Op de socials van Kind en Gezin passeert het deze week allemaal de revue.

Durf te vragen

Kind en Gezin is er voor alle ouders en aanstaande ouders. Wie een vraag heeft over borstvoeding kan die stellen via een Kind en Gezin-verpleegkundige en de Kind en Gezin-Lijn. Die is elke werkdag bereikbaar tussen 8 en 20 uur, zowel telefonisch via 078 150 100 als via chat of mail.

Ook via de socialmediakanalen van Kind en Gezin kunnen ouders al hun vragen over borstvoeding stellen. ​

Meer info

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be