Campagne zoekt nieuwe pleeggezinnen voor baby's die in het ziekenhuis verblijven

In 2023 moesten 82 baby's wachten op een pleeggezin in een ziekenhuis, soms wekenlang. Het agentschap Opgroeien en Pleegzorg Vlaanderen lanceren nu samen een campagne om nieuwe pleeggezinnen te werven die de zorg voor een baby willen opnemen: in crisissituaties, maar ook voor langere tijd. Geïnteresseerde gezinnen kunnen donderdagavond meteen een online infosessie volgen over pleegzorg.

De jeugdhulp staat stevig onder druk. Door een scherpe stijging van het aantal onveilige thuissituaties is de zoektocht naar geschikte plekken voor kinderen die niet meer thuis kunnen blijven wonen, een immense uitdaging. "Dat betekent dat kinderen soms vanuit een crisissituatie op een plek terechtkomen waar ze veilig zijn, maar waar ze niet altijd de geschikte hulp vinden die ze nodig hebben" schetst Niels Heselmans, woordvoerder van het agentschap Opgroeien. "De eerste 11 maanden van 2023 kwamen daardoor al 82 baby's tussen 0 en 1 jaar terecht in het ziekenhuis, wachtend op een pleeggezin. Vorig jaar lag dat aantal een pak lager: over een volledig jaar werden toen 48 baby's in een ziekenhuis opgevangen. Bovendien duurt het in sommige gevallen weken voor er een oplossing gevonden wordt. In totaal belandden 147 kinderen en jongeren het afgelopen jaar via een sociale opname in een ziekenhuis, waarvan 103 baby's en peuters in de cruciale leeftijdsfase tussen 0 en 3 jaar. Jonge kinderen die nood hebben aan rust, stabiliteit en warmte om zich veilig te kunnen hechten."

Tabel I: Aantal sociale opnames in een ziekenhuis (2021-2023)
Bron: Opgroeien
Tabel I: Aantal sociale opnames in een ziekenhuis (2021-2023)
Bron: Opgroeien

Oproep

Pleegzorg Vlaanderen trok afgelopen jaar al een aantal keer aan de alarmbel. "We merken dat de opvang van baby's en peuters minder evident is voor kandidaat-pleeggezinnen" vertelt Jan Brocatus, woordvoerder van Pleegzorg Vlaanderen. "Ondanks een stijgend aantal hulpvragen binnen de jeugdhulp, bleef ook het aantal kandidaat-gezinnen op een infosessie stabiel: in 2021 waren dat er 1.370, dit jaar telden we 1.367 gezinnen. Toch zien we elke dag hoe pleeggezinnen een enorm verschil kunnen betekenen voor onder meer baby's en peuters. Die eerste 1.000 dagen zijn zo cruciaal in het leven van een kind, onder meer als het gaat over veilige hechting, wat kinderen de rest van hun leven met zich mee dragen. Daarom willen we opnieuw iedereen in Vlaanderen massaal vragen om een engagement als pleeggezin te overwegen. Dat kan voor een korte periode zijn, bijvoorbeeld bij acute crisissituatie. Maar ook wanneer langdurige ondersteuning nodig is, kan een pleeggezin inspringen."

Campagne

Een opvallende campagne moet gezinnen over de streep trekken. "We zijn op enkele dagen van Kerst, één van de warmste momenten van het jaar" zegt Heselmans. "Tegelijk weten we dat er op dit moment heel wat kinderen nog wachten op een warme plek. Als het gaat over kinderen en jongeren, moeten we als samenleving allemaal samen onze verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat we er met zijn allen zijn voor hen. Daarom prijkt er donderdag een paginagrote advertentie in enkele Vlaamse kranten. En ook op sociale media zetten we volop in om geïnteresseerden over de streep te trekken om zich in te schrijven voor een infosessie. Als er de komende weken lijstjes met goede voornemens verschijnen, hopen we dat 'pleeggezin worden' daar bij heel wat gezinnen tussen staat. In de voorbereidingsfase en tijdens de screening kunnen gezinnen rekenen op de ondersteuning van pleegzorg om samen in te schatten op welke manier pleegzorg in hun leven past. Dat kan voor baby's zijn, maar ook voor iets oudere kinderen, tieners, pubers of jonge vluchtelingen zoeken we nog gezinnen. Voor langere tijd, maar ook gewoon voor enkele weekends per maand."

Infosessie

De eerste stap als pleeggezin kan snel gezet worden. "Om toch nog een inspanning te doen zetten we ook nog speciaal een infosessie op poten in deze hartverwarmende tijd van het jaar" zegt Jan Brocatus. "Donderdagavond om 20u kunnen alle geïnteresseerde gezinnen in Vlaanderen een digitale infosessie volgen op pleegzorg.be. Op die manier komen ze te weten hoe ze in 2024 misschien zelf voor een stukje mee kunnen bouwen aan de toekomst van kinderen en jongeren én kwetsbare ouders kunnen ondersteunen. Daarnaast lanceren we naar alle organisaties, bedrijven en mediahuizen met een groot hart voor kinderen de campagne 'Deel je reclameruimte' met de vraag om onze boodschap in de kijker te zetten op hun sociale media of om aangekochte reclameruimte aan pleegzorg te schenken. Zo hopen we nog heel wat geëngageerde kandidaat-pleeggezinnen te vinden."

“Ik kan niet anders dan mijn bewondering uitspreken voor die duizenden mensen die nu al hun huis openzetten om een warme thuis te bieden aan kinderen en jongeren die die warmte elders, soms heel tijdelijk of voor wat langere tijd, niet vinden. Pleegzorg blijft voor ons de eerste optie als het thuis echt niet lukt. Het aantal van 10.000 pleegkinderen geeft een dubbel gevoel, enerzijds van fierheid en felicitaties aan al wie werkt en meewerkt aan pleegzorg, anderzijds geeft dit aan dat er nog werk op de plank ligt om ouders te ondersteunen om het zelf thuis beter te maken voor hun kinderen.”
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits

Alle campagnebeelden en -video's vind je hier.

Jan Brocatus

Jan Brocatus

Beleidsmedewerker - woordvoerder Pleegzorg Vlaanderen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be