Dankzij creatieve technologie toch in beeld: tieners die opgroeien in de jeugdhulp zoeken nieuwe begeleiders
Jongeren die opgroeien in de jeugdhulp, mogen niet zomaar herkenbaar in beeld komen wanneer het draait om hun situatie. Maar een nieuwe wervingscampagne van de het agentschap Opgroeien en Vlaams Minister Hilde Crevits om leefgroepbegeleiders aan te trekken, zet net die jongeren vol in de schijnwerpers. Dankzij een verouderingseffect blijven de jongeren anoniem, maar zijn ze zélf het gezicht van de oproep.
“Met een innovatieve campagnespot willen we mensen warm maken om aan de slag te gaan als begeleider in de jeugdhulp", zegt Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. "Het tekort aan personeel is ook hier nijpend. De sector zoekt leefgroepbegeleiders, maar ook gezins- en trajectbegeleiders. De campagne leidt geïnteresseerden naar een jobplatform waar alle vacatures in de jeugdhulp gecentraliseerd zijn. Met werkenindejeugdhulp.be willen we pas afgestudeerden, maar ook mensen die hun carrière een nieuwe wending willen geven een overzicht bieden van alle mogelijkheden."
De zoektocht naar nieuw talent vormt ook voor heel wat jeugdhulporganisaties in Vlaanderen een stevige uitdaging. “Nu heel wat jongeren de komende dagen hun proclamatie vieren in verschillende pedagogische, maatschappelijke en criminologische richtingen, wilden we hen een opvallende boodschap meegeven”, zegt Niels Heselmans, woordvoerder van het agentschap Opgroeien. “We merken dat steeds meer jongeren verder studeren of kiezen voor een job die niet meteen aansluit bij hun opleiding. Dat zorgt ervoor dat jeugdhulporganisaties het moeilijker hebben om vacatures in te vullen. Vooral voor begeleiders die in een leefgroep werken waar jongeren samenwonen, verloopt de zoektocht stroef. Omdat we de impact voor kinderen en jongeren zelf zo beperkt mogelijk willen houden, creëerden we een campagne die we vanuit alle organisaties in Vlaanderen samen uitdragen om onder meer pas afgestudeerden te overtuigen om bewust te kiezen voor een job in de jeugdhulp.”
Snapchat
Opvallend onderdeel van de campagne is een straffe videospot, waarin verschillende jongeren aan het woord komen die zelf in een leefgroep wonen. “Jongeren die opgroeien in de jeugdhulp staan meestal onder toezicht van de jeugdrechter en mogen niet zomaar herkenbaar in beeld over hun situatie praten, hoe graag ze dat ook zouden willen”, aldus Heselmans. “Dat vroeg natuurlijk om een specifieke ingreep. In plaats van een 10-jarige, zie je nu een man van een middelbare leeftijd die vertelt dat hij 10 jaar oud is. Samen met heel wat andere jongeren die enkele jaren bijkregen op de teller, vertellen enkele tieners dat ze op zoek zijn naar nieuwe begeleiders. Élke jongere gebruikt wel eens Snapchat en daar kan je onder meer een verouderingseffect uitkiezen. Die technologie gaf ons de inspiratie om onze jongeren authentiek in beeld te brengen. We maakten korte video’s en smolten die samen tot één spot, voegden wat extra rimpels en grijze haren toe en zo staan jongeren plots in de spotlights. Alle jeugdhulporganisaties in Vlaanderen kunnen de campagne nu zelf inzetten via hun sociale media om nieuwe collega’s te zoeken.”
Jobplatform
De opvallende campagnespot leidt naar een gloednieuw jobplatform, waar geïnteresseerden alle jobs in de jeugdhulp kunnen terugvinden. “Samen met alle jeugdhulporganisaties in Vlaanderen willen we werken aan één verhaal”, zegt Heselmans. “Waar jongeren ook opgevangen worden, of dat nu in een jeugdhulpvoorziening of een gemeenschapsinstelling is, we willen hen omringen met begeleiders die voor hen écht het verschil betekenen. Om dat nog duidelijker te maken kan iedereen die interesse heeft in een job waar die zorg voor kinderen en jongeren in een kwetsbare situatie voorop staat, terecht op één platform waar alle jobs gebundeld worden. Via werkenindejeugdhulp.be krijg je in een oogopslag te zien welke jobs er in jouw buurt te vinden zijn. Organisaties in de jeugdhulp kregen intussen de mogelijkheid om toegang te vragen tot het platform en kunnen er de komende weken hun openstaande vacatures verder delen. De eerste focus zijn de jobs voor leefgroepbegeleiders, maar ook alle andere functies binnen de jeugdhulp krijgen een plek op de website.”
Niels Heselmans
Arne De Brabandere