Geboortecijfer daalt verder en Noah en Olivia blijven de populairste voornamen

De medewerkers in de lokale Kind en Gezin-teams ondersteunen elke dag duizenden gezinnen over heel Vlaanderen. Daarbij registreren zij ook heel wat informatie. ​Een eerste prognose toont dat het geboortecijfer lichtjes verder daalt tot zo'n 63.000 geboortes in 2023.

In 2022 registreerde Opgroeien 4,3% minder geboortes. Die sterke daling volgde op de opmerkelijke stijging van 4,6% in 2021. Vandaag, een jaar later, schat Opgroeien dat het aantal geboortes bij moeders met een woonplaats in het Vlaamse Gewest lichtjes verder daalt met 1 à 1,5% tot ongeveer 63.000 geboortes. Verklaringen voor deze verdere, lichte daling zijn er nog niet. Daarvoor is het wachten op het totaalplaatje en verdere analyse.

Grafiek I - Evolutie geboortecijfers 2001-2022 (Bron: Opgroeien)

Provinciale verschillen

De daling van het geboortecijfer doet zich niet in alle provincies voor.

Het geboortecijfer blijft stabiel in West-Vlaanderen en in Antwerpen.
In Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is er wel een daling. Daarbij zou het in Vlaams-Brabant gaan om een daling van om en bij de 2%. In Limburg en Oost-Vlaanderen zou het eerder gaan om een daling van 2,5%.

 

"Deze prognose van Opgroeien over het geboortecijfer is gebaseerd op onze data tot en met november. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben om op korte en lange termijn een sterk gezinsbeleid te kunnen voeren. Laten we in 2024 - samen - alles op alles zetten om alle baby's die sterke kansrijke start te geven waar ze recht op hebben. Die eerste 1000 dagen zijn zo cruciaal. Als we als samenleving goed willen zorgen voor hen en hun toekomst, dan moeten we ook goed zorgen voor hun ouders." ​​ Bruno Vanobbergen, administrateur-generaal Opgroeien

Populaire voornamen in 2023*

Net als in 2021 en 2022 is de top drie van jongensnamen opnieuw voor Noah, Arthur en Liam. Voor de meisjesnamen blijft Olivia de vaakst gekozen meisjesnaam. Wel bijzonder is dat Anna zo plots op de tweede plaats staat, vorig jaar was dat nog de tiende plaats.

Leon, Lucas, Louis, Finn en Matteo vervolledigen de top tien van populairste jongensnamen. Lina, Ella, Louise, Renée en Marie vervolledigen de top tien van populairste meisjesnamen.

De top vijf van populaire voornamen van 2022 (Bron: Opgroeien)
De top vijf van populaire voornamen van 2022 (Bron: Opgroeien)

*Kanttekening

Deze top is opgemaakt op 18 december 2023. Bij de cijfers zijn nog niet alle baby’s geteld die in het buitenland geboren werden met domicilie in het Vlaams Gewest en ook in de laatste weken van het jaar worden er nog heel wat baby's geboren. Olivia en Noah staan redelijk comfortabel op de eerste plaats, maar er kan altijd nog wat veranderen aan de finale top vijf.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be