Geen automatische quarantaine meer voor leefgroepen in de jeugdhulp
De nieuwe quarantainemaatregelen betekenen ook goed nieuws voor kinderen en jongeren die opgroeien in een leefgroep. Ook wanneer meer dan vier kinderen onder hetzelfde dak positief testen, kunnen de andere kinderen die niet ziek of besmet zijn nu naar school blijven gaan. “Heel wat kinderen en jongeren moesten de afgelopen weken in quarantaine met de hele leefgroep. We zijn blij dat er nu meer op maat gewerkt kan worden, zodat het recht op onderwijs voor zoveel mogelijk kinderen gewaarborgd blijft.”
De aangepaste quarantainemaatregelen hebben ook nu een impact op de jeugdhulp. “Leefgroepen werden de voorbije maanden gelijkgeschakeld aan een gezin”, vertelt Niels Heselmans van het Agentschap Opgroeien. “Dat zorgde ervoor dat kinderen en jongeren gelukkig niet altijd mondmaskers moesten dragen in hun leefgroep. Maar tegelijk moesten ze wel in quarantaine als twee en later vier kinderen positief testten. In een leefgroep leven 6 tot 12 kinderen samen onder één dak: ze gaan vaak naar een andere school of zitten in een andere klas. De kans op besmetting én dus ook op quarantaine lag daardoor een stuk hoger. Geen evidentie: sommige kinderen en jongeren hebben daardoor heel wat momenten moeten missen. Op school, bij de jeugdbeweging of in hun sportclub.”
Gevaccineerd
Kinderen tot 12 jaar moeten sinds vorige week niet meer in quarantaine als er meerdere leefgroepgenoten positief testen. “We blijven natuurlijk waakzaam”, vult Heselmans aan. “We raden jeugdhulpvoorzieningen aan om voldoende zelftests in te zetten, wanneer kinderen besmet raken. Ook met hobby’s wordt dan best voorzichtiger omgegaan. Maar kinderen kunnen wel gewoon naar school blijven gaan als ze zelf niet positief testen. Voor jongeren uit het middelbaar die volledig gevaccineerd zijn, gelden dezelfde regels. Als ze gedeeltelijk gevaccineerd zijn, gaan ze in quarantaine tot dag 4 en moeten ze daarna nog 3 dagen een zelftest doen voor ze ’s morgens naar school vertrekken. Zijn jongeren vanaf 12 jaar niet gevaccineerd, dan blijven ze 7 dagen in quarantaine en moeten ze daarna tot dag 10 nog een negatieve zelftest voorleggen. Voor kinderen en jongeren betekent dat het recht op onderwijs op deze manier gewaarborgd blijft. En ook voor de begeleiders in de leefgroep zorgt dit voor wat meer rust. Wanneer school plots wegvalt is het geen evidentie om een groep kinderen of jongeren de nodige structuur en afleiding te bieden.”
Besmettingspiek
Na een piek in het aantal coronabesmettingen eind november, zorgde omikron opnieuw voor een hoog aantal coronagevallen eind januari. “Vorige week telden we in 66 jeugdhulpvoorzieningen een of meer besmettingen bij jongeren of begeleiders”, zegt Heselmans. “Die cijfers liggen nog iets hoger dan eind november, vooral dan bij het aantal jongeren en begeleiders die het coronavirus hebben opgelopen. We hoopten dat er toen snel een adempauze zou volgen, maar ook januari was toch een intense maand voor heel wat jeugdhulporganisaties. Opnieuw zijn er heel wat inspanningen geleverd door jeugdhulpverleners om kinderen en jongeren zo geborgen mogelijk op te vangen. De Vlaamse Regering voorzag intussen een compensatie als personeelsleden moesten inspringen wanneer kinderen niet naar school konden door ziekte of sluiting. Noodplannen werden overal opgemaakt om bij acute personeelsuitval te activeren, maar bleven gelukkig in de kast. We hopen dat de cijfers nu definitief dalen en we stilaan terug kunnen naar een normale werking.”
Niels Heselmans