Gemeenschapsinstelling in Mol krijgt grondige make-over

De komende maanden ondergaat de jeugdinstelling in Mol een grondige metamorfose. Op de campus De Hutten kunnen jongeren binnenkort terecht in vernieuwde leefgroepen, moderne ateliers en een multifunctionele sporthal. Vandaag werden de plannen voor de nieuwe campus officieel voorgesteld en werden de werken symbolisch ingehuldigd.

Jongeren die een delict gepleegd worden of daarvan verdacht worden of jongeren die nood hebben aan een rustpauze van 14 dagen omwille van ernstige verontrustende situatie, kunnen door de jeugdrechter aan een gesloten instelling worden toegewezen. “Eén van de gemeenschapsinstellingen waar jongeren terecht kunnen is gemeenschapsinstelling De Kempen in Mol” zegt Niels Heselmans, woordvoerder van Opgroeien. “Voor heel wat inwoners van Mol is de instelling geen onbekende. Al sinds jaar en dag worden jongeren opgevangen wanneer ze uit een heftige situatie komen en de jeugdrechter beslist dat ze een rustpauze nodig hebben. In campus De Markt, in het centrum van Mol, kunnen 53 jongens en 26 meisjes terecht. Op campus De Hutten verblijven maximaal 42 jongens.

 

Ruimte

De gebouwen van de campus zijn intussen aan een grondige renovatie toe. "Sommige gebouwen zijn al meer dan 100 jaar oud" schets Ann Smets, directeur van Gemeenschapsinstelling De Kempen. "Hoog tijd dus dat de komende maanden onder meer nieuwe leefgroepen, ateliers en een sporthal verrijzen. In een latere fase zal onder meer het hoofdgebouw ook vernieuwd worden. De huidige vierkants-bebouwing met een gesloten binnenplein maakt plaats voor meer openheid en ruimte. Daardoor kunnen we jongeren ook op moeilijke momenten toch nog op adem laten komen."

"De jongens die nu in De Hutten verblijven, zullen de afgewerkte nieuwbouw allicht niet meer meemaken, maar de afgelopen weken gingen enkelen onder hen tijdens de ateliers houtbewerking wel al aan de slag. Ze knutselden een kompas met alle uitdagingen, maar ook alle springplanken die ze in de instelling aangereikt krijgen. De creatie zal een symbolische plek krijgen op de vernieuwde campus."

 

Nieuwe kansen

Ook voor bouwonderneming Vanhout is de opdracht in Mol bijzonder. “Als bouwbedrijf zijn projecten als deze best wel uniek” zegt Bert Lenaerts, CEO van Groep Vanhout. “Voor jongeren is het sowieso niet evident als ze binnen de muren van een gesloten instelling verblijven. ​ Door in te zetten op onder meer vrije tijd en onderwijs in de vernieuwde sporthal en de ateliers bouwen we letterlijk mee aan nieuwe kansen voor de jongens die op campus De Hutten worden opgevangen. Bij het leggen van de eerste steen vandaag, leggen we niet alleen een fundament van beton en staal, maar ook een fundament van hoop, innovatie en toekomstgerichte ontwikkeling.”

"De jeugdinstelling is een begrip in Mol en omstreken" benadrukt Wim Caeyers, burgemeester van Mol. "En daarbij merk je vooral het enthousiasme en de passie waarmee heel wat begeleiders hier elke dag aan de slag gaan. Daarvoor toon ik graag mijn grootste respect. Voor heel wat jongeren is Mol een tussenstation, maar we hopen dat we hen hier toch ook een duwtje in de juiste richting geven."

 

Download de persfoto's

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be