Gemeenschapsinstelling vormt uniek decor voor langspeelfilm ‘Le Paradis’

De Gemeenschapsinstelling in Ruiselede fungeerde de afgelopen weken als filmlocatie voor ‘Le Paradis’ van de Belgische cineast Zeno Graton. De film vertelt het verhaal van een onmogelijke liefde tussen twee jongens in een gesloten instelling. Door de komst van de filmcrew maakten heel wat jongeren die in De Zande verblijven van dichtbij kennis met een professionele filmproductie.

Sinds midden oktober draait de Brusselse regisseur Zeno Graton een langspeelfilm op het domein van De Zande in Ruiselede. “Met Le Paradis willen we een genuanceerd verhaal vertellen over de jongens die in een gesloten instelling terechtkomen.”, zegt Graton. “Vaak hebben mensen al een oordeel klaar, maar we willen het brede publiek ook laten nadenken: wat maken jongeren mee voor ze hier belanden? Ze worden vaak geconfronteerd met afwijzing: thuis of op school en komen al snel in een neerwaartse spiraal terecht. Daarnaast wou ik ook de spot zetten op de opvoeders: zij werken onder heel moeilijke omstandigheden met jongeren die vaak al door heel wat mensen zijn opgegeven. Dat kruipt hoe dan ook in de kleren en ook dat verhaal wilde ik met Le Paradis vertellen.”

Positieve toekomst

Voor de Gemeenschapsinstelling was de samenwerking met de filmcrew uniek. “Jongeren volgen hier op de campus onderwijs en zijn voor een groot stuk afgesloten van de buitenwereld”, zegt Niels Heselmans, woordvoerder van agentschap Opgroeien. “Maar we blijven natuurlijk altijd op zoek naar manieren om bruggen te bouwen tussen de samenleving en de instelling. We willen jongeren perspectief bieden, hen terug de mogelijkheid geven om zich toe te leggen op een positieve toekomst. Draaidagen werden afgewisseld met workshops voor de jongeren om kennis te maken met verschillende functies binnen een professionele filmproductie. Dat zorgde toch voor een bijzondere dynamiek bij onze jongeren.”

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be