Gezinnen verbinden zich (online) met elkaar tijdens Week van de Opvoeding

Van 16 tot 23 mei vindt de Week van de Opvoeding plaats. Deze campagne maakt ouderschap en het belang van opvoeden zichtbaar en bespreekbaar. In plaats van de vele activiteiten die normaal plaatsvinden, hebben initiatiefnemers EXPOO/Opgroeien, Gezinsbond en VCOK een alternatief programma klaar: ze dagen gezinnen uit om zich via een online game met elkaar te verbinden, elke dag vertellen bekende vloggers hoe ze naar opvoeding kijken, tot 28 mei kunnen ouders deelnemen aan een groot aanbod webinars en op 15 mei is er een speciale uitzending van Radio EXPOO.

“Opvoeden stopt niet in coronatijden en de huidige omstandigheden vragen veel van de opvoeders. Daarom hebben we een alternatief aanbod uitgewerkt, want een positieve boodschap zal iedereen deugd doen”, aldus de organisatoren.

Thema van de Week van de Opvoeding:
'Opvoeden is geen (wed)strijd'

De Week van de Opvoeding zet elk jaar een maatschappelijk relevant thema in de kijker. Dit jaar koos het werkveld voor het thema ‘Opvoeden is geen (wed)strijd’.

“Elke ouder onthoudt andere dingen uit zijn of haar eigen opvoeding. De ene houdt van rust en regelmaat, de ander is meer van ‘go with the flow’. Elk kind heeft een eigen temperament, talenten en trekjes die ouders de gordijnen kunnen injagen. Het jaarthema is een warme oproep om de wedstrijd uit het opvoeden te halen en mild te zijn voor jezelf, je kind en de ouders om je heen. Zo creëer je verbinding en begrip,” zeggen de organisatoren.

Studio Sofa: gezinnen uitdagen om zich met elkaar te verbinden

 

Van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 mei worden alle gezinnen in Vlaanderen uitgedaagd om zich (online) met elkaar te verbinden. Ze moeten een gekke, grappige video maken en uploaden op Facebook. Op het einde van de dag worden alle inzendingen aan elkaar gemonteerd tot 1 leuke video. Zo zijn alle gezinnen tijdens de Week van de Opvoeding ook echt met elkaar verbonden. Das Box zorgt voor de concrete uitwerking van het online game.

“We spelen een online spel, waarbij alle deelnemers winnen. Want, plezier, verbinding en positiviteit staan voorop. We hopen dat veel gezinnen hun creativiteit en originaliteit gebruiken, wij zorgen op het einde van de dag voor de verbinding tussen alle gezinnen die hebben deelgenomen”, zeggen de organisatoren.

Bekende Vlamingen vloggen over opvoeding

Joris Hessels en Erika Van Tielen, Nina Mouton, Bruno Vanobbergen en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens vloggen over opvoeden zonder wedstrijd, en geven op deze manier een inkijk in hun opvoeding, samen met twee minder bekende papa’s.

Nina Mouton vlogt over 'Opvoeden is geen (wed)strijd'

Enkele andere vloggers aan het woord

Joris Hessels: “Laat jezelf toe om het niet te weten. En zeg dat ook tegen je kind, dat je het soms niet weet. Want als kind dacht ik, volwassenen weten alles. Was dat even een desillusie, toen ik dan eindelijk volwassen werd.”
Wim Schotsmans (blogger bij Vaderklap): "Het is ok. We zijn allemaal aan het zoeken, we zijn allemaal ons best aan het doen. Wees maar mild voor jezelf. We zijn maar mensen, met onze eigen twijfels, fouten, vragen en idealen. En dat is helemaal ok.”

Webinars voor gezinnen, post-its om anderen te bedanken

Tot 28 mei kunnen ouders deelnemen aan verschillende webinars. Deze online lezingen vervangen het aanbod van lezingen en workshops die anders op het programma staan. Dankzij het breed openstellen van de vele initiatieven die al lokaal gepland waren, komen er thema’s aan bod voor ouders van kinderen met verschillende leeftijden.

 

De organisatoren stellen ook (digitale) post-its ter beschikking. Die kunnen gebruikt worden om de kinderen of andere opvoeders te bedanken, een compliment te geven of te vragen hoe het echt met hen gaat: ​
Opvoeden doe je niet alleen. Hoe belangrijk dat netwerk van familie, vrienden, kinderopvang, school, jeugdbeweging, sportclub, Huis van het Kind… wel is, was afgelopen weken meer dan ooit duidelijk. Het is vaak pas als je iets moet missen, dat je beseft hoe waardevol het wel is”, zeggen de organisatoren.

Radio EXPOO

Op vrijdag 15 mei van 11 tot 12 uur kunnen ouders luisteren naar een speciale uitzending van Radio EXPOO over de Week van de Opvoeding. Centrale gast is Nina Mouton, auteur van het boek ‘Mild ouderschap’ en psycholoog. Professor Bart Soenens (UGent) vertelt over het belang van ‘verbonden zijn’ in de opvoeding. Imke Van Herrewegen, psycho-pedagoog bij Kind en Gezin, heeft het over het perfectionisme dat ouders zichzelf soms opleggen. Ook jongeren uit de jeugdhulp getuigen over hoe zij hun opvoeding ervaren. Na de uitzending stelt de Opvoedingslijn haar splinternieuwe chat een uurtje extra open voor vragen van ouders.

Extra persinformatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be