Gezocht: professionele hulpverleners voor nieuwe gezinshuizen in Vlaanderen

Vlaams Minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits (CD&V) heeft het licht op groen gezet voor verschillende hervormingen binnen de jeugdhulp. Onder meer via de opstart van gezinshuizen engageren jeugdhulporganisaties in Vlaanderen zich om hun werking verder uit te diepen op maat van kinderen en jongeren. Veertien gezinshuizen in Oost-Vlaanderen bijten de spits af en vatten de zoektocht aan naar professionals die gezinshuisouder willen worden.

Vlaams Minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits: “Met een grote reconversieopdracht hebben we de jeugdhulp uitgedaagd om de eigen werkingen opnieuw uit te vinden en te hernieuwen. Die vraag tot hervorming kwam ook vanuit veel jeugdhulporganisaties zelf, die op die manier de zorg naar kinderen, jongeren en gezinnen willen verbeteren door flexibeler aan de slag te kunnen gaan. De insteek blijft dat we zoveel mogelijk zorg op maat willen creëren voor kinderen en jongeren voor wie het thuis tijdelijk moeilijk loopt. Jeugdhulporganisaties hebben enthousiast gereageerd op de oproep en daarvoor wil ik hen oprecht bedanken. Met onder meer de uitrol van de gezinshuizen willen we ervoor zorgen dat de jeugdhulp futureproof is en ook de komende jaren het verschil blijft betekenen in het leven van kinderen, jongeren en gezinnen.”

Met een reconversieoproep kregen jeugdhulporganisaties het afgelopen jaar de tijd om voorstellen te formuleren om bestaande capaciteit en de inzet van middelen nog flexibeler en creatief in te zetten. “De nadruk lag daarbij op het feit dat kinderen zoveel mogelijk in een gezinscontext moeten opgroeien” zegt Niels Heselmans, woordvoerder van Opgroeien. “In Vlaanderen mikken we vooral op pleegzorg wanneer kinderen of jongeren tijdelijk niet bij hun mama of papa kunnen wonen. Maar voor broers en zussen die we liefst samen opvangen of kinderen met een grote zorgnood is een pleeggezin omwille van draagkracht of praktische redenen niet altijd een optie. Daarvoor kunnen gezinshuizen, waarbij een professionele hulpverlener beroepsmatig kinderen thuis opvangt, wel een alternatief betekenen. Een jeugdhulporganisatie zorgt dan voor begeleiding en ondersteuning om de gezinshuisouder bij te staan.”

 

Leefgroepen

In Nederland bestaan gezinshuizen al langer. “Een duizendtal gezinshuizen vangen er zo’n 4.000 kinderen op” zegt Heselmans. “In Vlaanderen liepen er al enkele proefprojecten, onder meer vanuit SOS Kinderdorpen. Nu kiezen we resoluut voor een verdere uitrol van het concept. Via reconversie bouwen we een deel van de bestaande leefgroepcapaciteit in de jeugdhulp geleidelijk om naar gezinshuizen. De komende twee jaar moeten in totaal 40 nieuwe gezinshuizen opstarten doorheen Vlaanderen, goed voor 120 opvangplaatsen. Op die manier willen we voor een heel kwetsbare doelgroep meer die geborgen en kleinschalige opvang voorzien, waardoor ze extra ontplooiingskansen krijgen na hevige trauma’s of waardoor ze samen kunnen blijven wonen met hun broers of zussen.”

 

Wervingscampagne

Oost-Vlaanderen is de referentieregio voor de eerste nieuwe gezinshuizen. “Vanuit vijf verschillende jeugdhulporganisaties, willen we de komende twee jaar veertien gezinshuizen opstarten” zegt Jonas Stalmans, als coördinator van het project verbonden aan jeugdhulporganisatie Ruyskensveld. “Een wervingscampagne moet professionele hulpverleners aansporen om de stap te zetten als gezinshuisouder. We zoeken mensen met een diploma in de (ortho)pedagogie, maatschappelijk werk of psychologie of gelijkwaardig door ervaring die van hun huis een gezinshuis willen maken. In eerste instantie denken we daarbij aan hulpverleners die ervan overtuigd zijn dat een vaste stek in een gezin cruciaal is voor de toekomst van kinderen. Als gezinshuisouder vang je drie kinderen op in je gezin en ga je intensief aan de slag met hun ouders. Je wordt er voltijds voor betaald en krijgt daarnaast ook een onkostenvergoeding. Kandidaten die zich geroepen voelen, nodigen we graag uit op een infosessie op 30 maart in Gent. Geïnteresseerden vinden alle info terug op gezinshuizen.be.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be