Internationale conferentie van jongeren uit de jeugdhulp verwelkomt minister Benjamin Dalle

Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding Benjamin Dalle was vandaag te gast op Euromet, een internationale conferentie van jongeren en hun begeleiders uit de jeugdhulp. Hij benadrukte het belang van vrijetijdsbesteding voor jongeren die opgroeien in de jeugdhulp. “Vrije tijd is een fundamenteel recht voor élk kind, niet enkel voor de happy few”, aldus Dalle.

Een week lang strijken 77 jongeren die opgroeien in een jeugdhulpvoorziening uit Polen, Estland, Finland, Slovenië, Engeland, Frankrijk en België neer in Kortrijk. Onder de noemer Euromet ontmoeten jongeren en hulpverleners elkaar om ervaringen te delen op een internationale conferentie, opgedeeld in een professioneel symposium en een jamboree voor tieners. Jeugdhulporganisatie Oranjehuis en gemeenschapsinstelling De Zande organiseren de conferentie. Omdat vrije tijd als kernthema de rode draad van de conferentie vormt, was minister van Jeugd Benjamin Dalle vanochtend te gast. Hij benadrukte het belang van vrijetijdsbesteding voor jongeren die opgroeien in de jeugdhulp. “Vrije tijd is een fundamenteel recht voor élk kind, niet enkel voor de happy few”, aldus Dalle. “Sport, cultuur of gewoon rondhangen met vrienden, dat is ontzettend belangrijk om jezelf als jongere te ontwikkelen. We benadrukken vaak het belang van onderwijs voor jongeren, maar ook vrije tijd is minstens even belangrijk.”

Toch is vrije tijd niet voor alle jongeren in de jeugdhulp even toegankelijk. “Uit een bevraging bij jeugdhulporganisaties bleek dat slechts 30% hun hobby verder kunnen zetten nadat ze in een nieuwe voorziening terecht komen”, zegt Dalle. “Vaak zien we dat jeugdhulp en jeugdwerk te ver uit elkaar liggen. Dat moet beter: we moeten de jongeren nog meer op de voorgrond zetten en focussen op wat er kan, eerder dan drempels te zien. Jongeren moeten een stem krijgen om hun verwachtingen te kunnen delen. Zowel vanuit jeugdwerk als vanuit de jeugdhulp delen we de verantwoordelijkheid om aan die bruggen te blijven bouwen.”

De minister werd ook op de rooster gelegd door enkele jongeren. Dat interview is donderdagavond te horen tijdens de live-uitzending van Radio Quindo vanop Euromet tussen 19u en 22u.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be