Internationale week van de borstvoeding

Kind en Gezin is er voor elke ouder en elk gezin, borstvoeding of niet.

Van 1 tot en met 7 augustus staat de wereld stil bij borstvoeding. Dit jaar ligt de focus op het grote belang aan steun vanuit de omgeving. Kind en Gezin benadrukt ook het belang van een realistisch beeld over borstvoeding en correcte, heldere informatie voor ouders en professionals.

Kind en Gezin wil alle (aanstaande) ouders ondersteunen zodat ze een goed geïnformeerde en bewuste keuze kunnen maken over borstvoeding. 

Daarom deelt Kind en Gezin ook al zijn kennis over borstvoeding met alle partners en professionals via een gratis, online cursus.

Proberen via 6-6-6-6

Het Zwangerschapsgesprek, het ‘kennismakingsgesprek’ met aanstaande ouders, biedt elk lokaal Kind en Gezin-team de kans om in dialoog te gaan over de keuze voor borstvoeding. 

De klemtoon ligt op ‘het proberen’. Dat is de grootste stap voor iedereen die borstvoeding kan geven of het overweegt. 

Proberen dus, met alle steun en praktische hulp rondom het gezin. De focus ligt op het beeld van de 4 keer 6: 6 uur - 6 dagen - 6 weken - 6 maanden.

Steun

Starten met borstvoeding is niet eenvoudig. 

Motivatie, informatie, een realistisch beeld van borstvoeding én alle steun van de omgeving zijn nodig om aanstaande mama’s te empoweren en er een succes van te kunnen maken. 

De Kraamkaartjes van Kind en Gezin blijven daarom actueel. De Kraamkaartjes maken hulp aanbieden, vragen en aanvaarden makkelijker. 

De brochures en informatie op de website geven ouders praktische tips. De verhalen van andere ouders in de Kind en Gezin-Magazines zorgen voor een realistisch beeld over borstvoeding.

Kennis delen

Ook de professionele ondersteuning van opgeleide gezondheidswerkers, lactatiekundigen, artsen, vroedvrouwen, borstvoedingsorganisaties en verpleegkundigen is noodzakelijk. 

Kind en Gezin deelt zijn kennis over borstvoeding met iedereen via de gratis, interactieve cursus Borstvoeding

Al meer dan 5.000 geïnteresseerden volgden de online cursus. Een succes, onder meer dankzij de korte video’s, praktische oefeningen, up-to-date info, recente inzichten en de online coach die vragen beantwoordt en feedback geeft én de kans om er online met medecursisten in dialoog te gaan. 

Mijn gouden tip? De erkenning dat starten met borstvoeding niet simpel is en dat het goed is je te omringen met mensen die je steunen. Ik zeg aanstaande ouders altijd om zich goed te informeren en het dan te proberen. Die eerste druppeltjes borstvoeding, het colostrum, geven meteen een immuniteitsboost aan een pasgeboren baby. Borstvoeding geven, dat is iets dat je moet leren. Die eerste 6 dagen zijn een leerperiode waarbij de melkproductie op gang komt. Dat is wennen en oefenen en kan in het begin ongemak of pijn veroorzaken. Als een mama na 6 dagen nog pijn ervaart, dan ligt dat niet aan haar of de baby. Het is goed om dan sowieso raad te vragen aan een professional. Vaak kan een andere aanlegmanier de pijn heel snel wegnemen, ook ‘aanhaptips’ maken vaak het verschil. Na 6 dagen wordt borstvoeding geven makkelijker. Vanaf 6 weken is er een echt ritme en wordt het genieten. Dan kan een mama, als ze het ziet zitten en het praktisch haalbaar is, mikken richting 6 maanden. 6-6-6-6 dus, waarbij elke 6 het absoluut waard is om heel fier op te zijn.”

Christel Geebelen, lactatiekundige IBCLC en beleidsmedewerker Borstvoeding, Kind en Gezin

 Borstvoeding geef je als mama nooit alleen. Motivatie, informatie, een realistisch beeld van borstvoeding én hulp en praktische steun van je omgeving zijn nodig om er een succes van te kunnen maken. En zoek snel professionele ondersteuning als het niet loopt zoals gehoopt. Met tips en advies op maat, kan ongemak en pijn voorkomen worden of snel opgelost raken.

Nele Wouters, woordvoerder Kind en Gezin 

Meer info

Cijfers borstvoeding in Vlaanderen Kind in Vlaanderen 2018, hoofdstuk 7

  • Bijna 80% van alle baby’s in Vlaanderen start met borstvoeding, exclusief of in combinatie met kunstvoeding. 
  • 74,9% van de baby’s krijgt op dag 6 borstvoeding, exclusief of in combinatie met kunstvoeding.
  • 63,2% van de baby’s krijgt op week 6 borstvoeding, exclusief of in combinatie met kunstvoeding.
  • 30,3% van de baby’s krijgt op 6 maanden borstvoeding, exclusief of in combinatie met andere voeding.

Lokale cijfers; via de lokale dashboards op de website van Kind en Gezin

Info over borstvoeding op de website van Kind en Gezin, de gratis brochures Borstvoeding en de K&G-Magazines, te bestellen of downloaden via de website.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be