Jobdag in gesloten instelling van Everberg moet extra leefgroepbegeleiders aantrekken

De gemeenschapsinstelling van Everberg organiseert op zaterdag 18 november een jobdag. Daarmee wil de instelling openstaande vacatures voor leefgroepbegeleiders versneld invullen. De zoektocht richt zich vooral op kandidaten die geschoold zijn als criminoloog, maatschappelijk werker, (ortho)pedagoog of sociaal readaptatiewetenschapper.

De campus van gemeenschapsinstelling De Grubbe in Everberg wordt op zaterdag 18 november omgetoverd tot een jobbeurs. “De krapte op de arbeidsmarkt in zorg en welzijn voelen we ook binnen de muren van de instelling”, zegt Niels Heselmans, woordvoerder van Opgroeien. “Waar we vroeger moeiteloos nieuwe medewerkers konden aantrekken, voelen we de afgelopen maanden dat het aantal kandidaten sterk afneemt. Om de zoektocht een nieuwe impuls te geven, zetten we een jobdag op poten om geïnteresseerden op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de instelling en de hechte groep collega’s die hier elke dag het beste van zichzelf geven. We focussen daarbij vooral op leefgroepbegeleiders, die dag in dag uit samen leven met de jongeren die hier door de jeugdrechter geplaatst werden. Daarnaast zijn we op zoek naar bijkomende profielen om de vacatures voor contextwerker en ergotherapeut in te vullen.”

 

Eén maand

Sinds maart van dit jaar veranderde de opdracht van de gesloten instelling. “Elke jongere die een strafbaar feit gepleegd heeft of daarvan verdacht wordt en waarvan een jeugdrechter inschat dat een gesloten omgeving nodig is, komt eerst in Everberg terecht”, vertelt Heselmans. “Leefgroepbegeleiders krijgen dan samen met een team van leerkrachten, psychologen en contextwerkers maximaal één maand de tijd om jongeren te observeren. Op basis van die bevindingen volgt dan een advies aan de jeugdrechter, die finaal beslist wat het verdere traject is van elke jongere. Als leefgroepbegeleider kom je dus constant in contact met nieuwe jongeren en nieuwe verhalen. Een gezonde portie relativeringsvermogen en voldoende energie en creativiteit zijn zeker nodig om aan de slag te gaan met een groep jongens of meisjes tussen 12 en 18 jaar. Maar je moet vooral ook rust en stabiliteit bieden aan jongeren: een dag in een gesloten instelling heeft een vaste structuur en veel voorspelbaarheid..”

 

Premie

De gemeenschapsinstelling van Everberg is een onderdeel van het agentschap Opgroeien en dus zijn alle medewerkers overheidspersoneel. “Wanneer jongeren van hun vrijheid beroofd worden, is dat een erg ingrijpende maatregel”, vertelt Heselmans. “Dan is het de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat jongeren opgevangen en begeleid worden. Als leefgroepbegeleider krijg je dus een verloning als ambtenaar. Doordat je in een shiftensysteem werkt, heb je recht op 35 vakantiedagen en 14 feestdagen per jaar. Je kan maandelijks ook rekenen op een bijkomende vergoeding omdat je omgaat met jongeren die een jeugddelict pleegden. Dat zijn zeker voordelen, maar een job in een gesloten instelling is tegelijk een veeleisende uitdaging. Hoe zo’n uitdaging er dan concreet uitziet, kunnen geïnteresseerden zelf ontdekken op de jobdag van zaterdag 18 november.”

De jobdag in gemeenschapsinstelling De Grubbe gaat door op zaterdag 18 november van 9u30 tot 12u en van 14u tot 17u. Inschrijven kan via opgroeien.be/jobdag.

Opgroeien
Zin in een nieuwe uitdaging? Heb jij een kloppend hart voor kwetsbare jongeren? Kom dan langs op de jobdag van Gemeenschapsinstelling De Grubbe in Everberg. We verwachten je op zaterdag 18 november van 9u30 tot 12u en van 14u tot 17u!
Opgroeien

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be