Kind en Gezin lanceert nieuwe filmpjes '1000 dagen samen'

Vrijdag 21 juni is het de langste dag, de kortste nacht én het begin van de zomer. Ideaal moment dus om alle aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen een extra hart onder de riem te steken. Kind en Gezin lanceert mini-reportages met in de hoofdrol ouders die een verfrissend eerlijk beeld geven van wat ouderschap echt is.

Langste dag en zomerzon

Zwangerschap en geboorte, een baby of een peuter… Het is vaak een groot avontuur ​ en soms ook best overweldigend. Ouderschap voelt wel eens als de langste dag of kortste nacht. En soms laat de zomerzon op zich wachten. Ouders hebben op al die momenten recht op goede ondersteuning, extra zorg en wat zonneschijn.

Ondersteuning door Kind en Gezin

Kind en Gezin is er voor élk kind en élk gezin met ondersteuning op maat. Zeker als de zomer op zich laat wachten, op erg lange dagen of korte nachten.

Fysiek contact
De 891 verpleegkundigen, sociaal werkers, gezinsondersteuners en psychopedagogen van Kind en Gezin werken verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Ze volgen de groei en ontwikkeling van jonge kinderen op én zijn nabij ouders via huisbezoeken, opvolgmomenten in het consultatiebureau, via whatsappjes en telefoontjes.

Een bevraging bij alle Kind en Gezin teams toont dat heel veel ouders met dezelfde vragen zitten. Veel vragen die ouders Kind en Gezin stellen gaan over slapen, huilen en eten maar ook zindelijkheid en peuterpuberteit zijn hot topics. ​
Ouders delen ook vaak hun bezorgdheden of onzekerheid. Kind en Gezin en heel wat andere partners zoals vroedvrouwen en kraamhulp zijn er met een luisterend oor, een schouderklopje en erkenning voor die lastige periode. Dat vertrouwen maakt ook dat meer dan 8 op de 10 verpleegkundigen bij Kind en Gezin voorbije week mochten delen in het plezier van ouderschap via foto's, filmpjes of berichtjes van ouders die een mijlpaal of fijn moment willen delen.

Digitaal nabij
Naast dat fysieke contact bundelt Kind en Gezin op de website ook heldere info en tips. Vandaag voegt Kind en Gezin daar met 11 filmpjes '1000 dagen samen' extra ondersteuning aan toe. Het zijn warm uitgewerkte basisboodschappen over ontwikkeling, ouderschap en opvoeding waarin ouders zelf de hoofdrol spelen.

De mini-reportages zijn interessant en leuk, zowel voor aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen, maar evengoed voor de hele omgeving die mee zorg draagt voor de allerkleinsten.

“We willen er zijn voor elke ouder. Voor de ouder die voldoende heeft aan een snel inzicht over hoe kinderen ontwikkelen. Voor de ouder die graag met andere ouders in gesprek wil gaan. Voor de ouder die zich zorgen maakt en zoekt naar verdieping en expertise. Voor al deze ouders willen we graag vroeg en nabij aanwezig zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de minireportages in de ondersteuning van al deze ouders van betekenis kunnen zijn.”
Bruno Vanobbergen, administrateur-generaal Opgroeien

1000 dagen samen zoeken en groeien

De big five
Er zijn minireportages over 'de big five': slapen, huilen, eten, peuterpuberteit en zindelijkheid. Ze bieden een inkijk in de realiteit en het zoekproces van prille gezinnen en voegen daarbij waardevolle informatie toe over de ontwikkeling van jonge kinderen. Er zijn ook vier reportages die dieper inzoomen op de verschillende leeftijdsfases. Een pittige peuter is immers totaal geen pasgeboren baby meer. De combinatie van verdieping en humor en de afwisseling in perspectief houdt het boeiend.

Bij de reportage over peuterpuberteit vertellen kinderpsychiater dr. Binu Singh, speelconsulent Amke Bailleul en kinderneuroloog dr. An Oostra over wat er dan in het hoofd en hart van een jong kind gebeurt. Kind en Gezin-collega Nizio helpt ouders op zoek gaan naar mogelijke manieren om de leiding te nemen en toch in verbinding te blijven.

"Elke ouder draagt zorg en dat gepaard met heel wat emoties. Het is belangrijk om dat te erkennen. Ik wens dat deze filmpjes warmte bieden en een houvast op de momenten dat een ouder zoekend is.
Joke Vandamme, expert Ouderschap bij Opgroeien
"Ik ben echt blij met het filmpje over huilen. Het is duidelijk dat er soorten huilen zijn en dat je als ouders niet aan elk soort huilen iets kan doen. Ik wil als ouder altijd maar analyseren en oplossen, maar soms is het ook ontlading en kan ik, behalve nabij zijn, niets doen.”
Sofie, mama van Stan

"Ben ik de enige die...?"
Daarnaast is er ook aandacht voor de beleving van ouders zelf tijdens die eerste 1000 dagen. Zien en horen dat andere ouders ook zoekend zijn, kan zoveel deugd doen.

“Je hoort ouders in deze filmpjes vertellen dat het niet altijd evident is om af te stemmen op de signalen van hun kindje. Ons eigen onderzoek bevestigt dat de emoties en stress die gepaard gaan met pril ouderschap, het vermogen om die signalen te begrijpen onder druk kunnen zetten. Daarom vind ik het zo waardevol dat experts bevestigen dat het niet evident is om je weg te zoeken in al die heftige gevoelens, en je als ouder zeker niet perfect dient te zijn." ​
dr. Saskia Malcorps, onderzoeker Klinische psychologie, KU Leuven
"Hopelijk sterken de filmpjes ouders om ook in hun eigen omgeving spontaner hun ervaringen te delen.”
Annelien Stuyck, expertisecentrum Perinet

Bekijk de reportages 1000 dagen samen.

 

 

 


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be