Leefgroepbegeleiders vinden steeds vlotter de weg naar de Brusselse jeugdhulp

Door de krapte op de arbeidsmarkt gingen 10 Brusselse jeugdhulporganisaties de afgelopen zes maanden samen op zoek naar nieuwe collega’s. Die samenwerking zorgde al voor de aanwerving van meer dan 30 nieuwe leefgroepbegeleiders die samenleven met kinderen en jongeren wanneer ze niet thuis kunnen wonen. Een nieuwe jobdag begin oktober moet een extra impuls geven om de laatste 17 vacatures voor leefgroepbegeleiders in te vullen en ook andere functies in de kijker te zetten.

Jeugdhulporganisaties in en om Brussel hadden het de afgelopen jaren steeds moeilijker om personeel te vinden. “Dat leidde onder meer tot leefgroepen die tijdelijk gesloten werden of waar enkele weken geen nieuwe jongeren terecht konden”, schetst Kris de Koninck, directeur van jeugdhulporganisatie Tonuso met afdelingen in en rond Brussel. “Een gezamenlijk jobevent in januari vormde de eerste stap om die zoektocht naar nieuw personeel samen aan te pakken. Dat vormde de opstap om heel wat nieuwe medewerkers aan te trekken: op zes maanden tijd tellen we intussen 31 nieuwe leefgroepbegeleiders. Dat maakt een enorm verschil om kinderen en jongeren op te vangen die het nodig hebben. De jobdag was daar zeker niet de enige factor in, maar het hielp wel om voor het eerst als Brusselse jeugdhulp samen naar buiten te komen.”

 

Opleiding

Ook collega’s die op het moment van hun sollicitaties wel de juiste competenties maar nog niet het juiste diploma hadden, konden toch aan de slag. “Bij de Brusselse hogeschool Odisee kunnen zij instromen via GE-START, een traject waarbij ze een opleiding volgen en tegelijk meteen kunnen starten als begeleider”, vertelt Sarah De Boeck, projectondersteuner bij de Brusselse jeugdhulporganisaties. “Het is een stoomcursus voor verschillende sociale professionals, waar ook wij vanuit de jeugdhulp dankbaar gebruik van maken. Op die manier spreken we dus zeker ook een steeds diversere groep kandidaten aan.”

Eén van die nieuwe collega’s is Ellen: zij ruilde een job als kinderbegeleider in voor die van leefgroepbegeleider in de hoofdstad: “Een hele spannende sprong, maar wel eentje waar ik na die eerste maanden heel erg gelukkig op terugkijk. De combinatie van een nieuwe werkplek én een nieuwe opleiding was wel wat zoeken in het begin. De ene dag stond ik op de leefgroep, de dag erna terug op de schoolbanken. Dat vergde een grote aanpassing. Maar: ik geniet er ontzettend van om echt van tel te kunnen zijn in het leven van kinderen en jongeren. Bovendien krijg je ook snel verantwoordelijkheid en daar deins ik absoluut niet voor terug. De job is ook heel erg afwisselend: vroege of late shiften, af en toe een nacht… Zelfs die afwisseling is goed te combineren met een groot gezin. Werken in Brussel heeft me echt in positieve zin verrast.”

 

Tweede jobdag

Met een tweede jobdag willen de Brusselse jeugdhulporganisaties nu opnieuw naar buiten komen en de sector onder de aandacht brengen. “We willen absoluut niet op onze lauweren rusten”, zegt De Boeck. “Ook op dit moment blijven we nog steeds op zoek naar extra collega’s: in Brussel staan op dit moment nog steeds 17 vacatures van leefgroepbegeleiders open. Ook daar willen we de ambitie tonen om die zo snel mogelijk in te vullen. En daarnaast zetten we ook andere functies in de kijker, zoals contextbegeleiders, crisisbegeleiders en pleegzorgbegeleiders. Dus iedereen met een hart voor kinderen en jongeren in onze hoofdstad én met een overdosis goesting om van belang te zijn voor hen hopen we op 4 oktober vanaf 15u30 te verwelkomen in het Muntpunt.”

 

De jobdag van de Brusselse jeugdhulp gaat door op vrijdag 4 oktober van 15u30 tot 18u30 in het Muntpunt in Brussel. Meer info via bit.ly/jobbeursbrussel.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be