Met brieven van jongeren gaat gemeenschapsinstelling
op zoek naar nieuwe leefgroepbegeleiders

Met een reeks video’s waarin jongeren en collega’s een brief schrijven naar toekomstige leefgroepbegeleiders, gaan de gesloten instellingen van Beernem, Wingene en Ruiselede op zoek naar extra medewerkers. De unieke campagne vormt de aanloop voor een nieuwe jobdag op zaterdag 24 mei, waarmee de instelling 20 nieuwe begeleiders wil aantrekken. Zij moeten jongens en meisjes tussen 12 en 18 jaar bijstaan wanneer ze door de jeugdrechter aan een van de instellingen worden toevertrouwd.
In gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem, Wingene en Ruiselede komen jongeren terecht die een delict pleegden of daarvan verdacht worden. “In 2023 ging het om 693 jongeren die aan de instelling werden toevertrouwd door de jeugdrechter”, schetst Niels Heselmans, woordvoerder van Opgroeien. “De reden waarom een jeugdrechter beslist om jongeren in De Zande onder te brengen, zijn heel divers. Sommige jongeren hebben een delict gepleegd, zoals drugsfeiten, diefstal of geweld en komen daardoor soms verschillende maanden in de instelling terecht. Maar ook jongeren uit een zeer kwetsbare situatie kunnen twee weken aan een gesloten instelling toevertrouwd worden, zodat ze even op de pauzeknop kunnen drukken na een intense of zware periode. Op de campus volgen jongeren een dagprogramma, waarbij ze onder meer les volgen, activiteiten doen en aan de slag gaan in leergroepen. Jongeren die voor langere tijd in de jeugdinstelling verblijven, krijgen ook stap voor stap meer vrijheden. Ze gaan op dag- of weekendbezoek bij hun familie en kunnen mondjesmaat opnieuw les volgen op hun eigen school.”
Brieven
Op dit moment kunnen 141 jongeren terecht in de verschillende campussen van de instelling. “Die leven elke dag samen met hun leefgroepbegeleiders”, vertelt Heselmans. “En net voor die functie zijn we op dit moment op zoek naar 20 nieuwe collega’s. Omdat onze jongeren het best geplaatst zijn om te vertellen wat de unieke eigenschappen zijn waarover een leefgroepbegeleider moet beschikken, vroegen we enkele onder hen om zelf in hun pen te kruipen. Ze schreven een omgekeerde sollicitatiebrief: eentje aan de leefgroepbegeleider die hier in de toekomst zou komen werken. Zo leerden we onder meer dat een goeie leefgroepbegeleider naast onze jongeren moet staan en begrip kunnen tonen. We zijn er zeker van dat we in en om de campussen kandidaten zullen vinden die aan die eigenschappen voldoen. Al is een diploma als criminoloog, maatschappelijk werker, (ortho)pedagoog of sociaal readaptatiewetenschapper uiteraard ook nodig om aan de slag te gaan.”
Jobdag
Een gesloten instelling is vaak een onbekende wereld, ook voor sollicitanten. “Daarom zetten we een jobdag op poten”, zegt Heselmans. “Op zaterdag 24 mei tussen 10u en 15u kunnen geïnteresseerden zich onderdompelen in de werking van de instelling en kennis maken met alle verschillende functies. Naast leefgroepbegeleiders zijn we ook nog op zoek naar leerkrachten, contextwerkers en trajectcoördinatoren. Voor elke functie die een rol speelt in het traject van jongeren op onze campussen zullen collega’s dan toelichting geven over de unieke facetten van hun job binnen de muren van de instelling.”
De video’s van de brieven kan je downloaden via https://we.tl/b-NSfEPnjv2L.
Niels Heselmans