Na opvallende piek lijkt geboortecijfer opnieuw te dalen

In 2021 registreerde het agentschap Opgroeien nog een piek in het geboortecijfer. Met een opmerkelijke stijging van 4,6% telde Opgroeien uiteindelijk meer dan 66.560 geboortes in Vlaanderen. Maar 2022 lijkt een jaar waarin we opnieuw minder baby’s mochten verwelkomen. Volgens het geschatte geboortecijfer zullen we allicht stranden op minder dan 65.000 geboortes.

Het agentschap Opgroeien schat dat het aantal geboortes bij moeders met een woonplaats in het Vlaamse Gewest afneemt met zo’n 3%. “Vorig jaar kende het geboortecijfer in Vlaanderen nog de sterkste stijging in 20 jaar,” zegt Niels Heselmans, woordvoerder van agentschap Opgroeien. “Maar die opmerkelijke piek lijkt niet aan te houden. We verwachten dat het geboortecijfer in 2022 de kaap van de 65.000 niet zal ronden. In de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant registreerden we dalingen van 3% of meer. In West-Vlaanderen is de daling met -1,5% minder uitgesproken. Limburg lijkt af te stevenen op een status quo of een beperkte toename.”

Grafiek I - Evolutie geboortecijfers 2001-2021 (Bron: Opgroeien)

 

Corona-effect

Specifieke verklaringen voor het dalend geboortecijfer zijn er nog niet. “Daarvoor moeten we ook andere factoren mee in rekening nemen, zoals het vruchtbaarheidscijfer en de leeftijd waarop vrouwen een kind kregen,” aldus Heselmans. “In 2021 zagen we duidelijk dat de laatste maanden van het jaar veel meer kinderen geboren werden, waardoor we de stijging in het aantal geboortes konden toeschrijven aan een uitgestelde kinderwens door corona. Nu zien we hoge cijfers in de eerste twee maanden van het jaar, maar nadien een veel gelijkmatigere verdeling van het aantal geboortes. Die trend wordt ook bevestigd door de cijfers van Statbel.”

 

Populaire voornamen*

Minder evolutie bij de populairste voornamen het afgelopen jaar: net als in 2020 en 2021 pronken Olivia en Noah opnieuw bovenaan het lijstje van namen die ouders hun pasgeborene gaven. Bij de meisjesnamen nestelen Nora en Mila zich in het zog van Olivia, Arthur en Liam vervolledigen de top-3 bij de jongens.

*Kanttekening

Deze top is opgemaakt op 22 december 2022. Bij de cijfers zijn nog niet alle baby’s geteld die in het buitenland geboren werden met domicilie in het Vlaams Gewest en ook in de laatste week van het jaar worden er nog heel wat baby's geboren. Olivia en Noah staan redelijk comfortabel op de eerste plaats, er kan altijd nog wat veranderen aan de finale top vijf.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be