Opvallende campagne ondersteunt ouders bij het zindelijkheidsproces van hun peuter

Op het potje gaan is voor elke peuter een belangrijke mijlpaal. Maar zindelijk worden loopt niet bij ieder kind even vlot. Kind en Gezin focust daarom nog meer op die ondersteuning op maat. Een opvallende campagne wil ouders ondersteunen bij het zindelijkheidsproces. Van Eyck, Rubens, Bruegel en van Dyck werden via artificiële intelligentie tot leven gewekt door het agentschap Opgroeien.

Het is een uitdagende stap voor peuters én voor ouders: op het potje gaan en stap voor stap zindelijk worden. “Tussen 1,5 en 2 jaar krijgen kinderen steeds meer controle over hun lichaam”, zegt Nele Wouters, woordvoerder van Opgroeien. “Dat is het sein om ook aan de slag te gaan met zindelijkheid. Elke peuter ontwikkelt anders, maar natuurlijk zijn er een aantal handige tips om die zindelijkheid te stimuleren." Om ouders beter te ondersteunen, geeft Kind en Gezin tijdens het consultmoment waarop hun peuter 15 maanden is, informatie en een nieuwe brochure over zindelijkheid. Ook bij de volgende contactmomenten met Kind en Gezin komt zindelijkheid aan bod. "Drie cruciale factoren om zindelijkheid goed aan te pakken: tijdig starten, een goede samenwerking tussen ouders, grootouders en de opvang en een kind altijd positief ondersteunen.”

Onderzoek uit 2021 van het Steunpunt WVG toont dat 80% van alle ouders start met de zindelijkheidsondersteuning zodra hun kind rijpheidssignalen vertoont. “Dat is een mooi cijfer”, aldus Wouters, “maar het is onze ambitie om ouders vooraf al te informeren over die rijpheidssignalen en hoe je die herkent. Dat helpt alle ouders om alert te zijn voor deze ‘gevoelige’ periode die het ideale moment is om met zindelijkheidsondersteuning te starten.”

"Kind en Gezin ziet 82% van alle peuters op het contactmoment van 15 maanden. Dat is het juiste moment om die grote groep ouders die we bereiken goed en tijdig te informeren over zindelijkheid. Elke ouder krijgt onze nieuwe brochure met alle info over zindelijkheid mee. De brochure staat ook op onze website, samen met heel wat handige filmpjes, getuigenissen en tips."

De zindelijkheidsbrochure wordt ook verspreid via het onderwijs. 70.000 ouders van peuters die vanaf volgend schooljaar instappen, krijgen de brochure de komende maanden mee.

Stress

"Op dit moment is 1 op 5 kleuters nog niet zindelijk bij hun schoolstart. Dat is een stressfactor voor heel wat ouders. We willen dat een grotere alertheid voor de rijpheidssignalen van zindelijkheid en informatie en ondersteuning op maat, elke ouder moed geeft om tijdig te starten en vol te houden, ook als het niet vlot loopt. Als ouders geïnformeerd zijn, zich gesteund voelen en tijdig kunnen starten aan die zindelijkheidsondersteuning, is er ook de tijd om de natuurlijke ontwikkeling van elk kind te volgen. Elk kind dat tijdig, goed omringd én positief aan zindelijkheid begint, wint."

Oude meesters

Niet alleen een nieuwe brochure, ook kunst zet het belang van die positieve ondersteuning bij zindelijkheid in de verf. Met artificiële intelligentie heeft Opgroeien nieuwe schilderijen gemaakt. Die lijken recht uit de ateliers van oude meesters Jan Van Eyck, Peter Paul Rubens, Pieter Bruegel en Antoon van Dyck te komen. De kunstwerken portretteren jonge kinderen die kennismaken met het potje.

“Met de opvallende werken tonen we dat ook de grote meesters al eeuwenlang ontzag hebben voor het potje én de ouders als ondersteuningsteam”, verduidelijkt Nele Wouters van Opgroeien. “Elk meesterwerk verdient applaus maar ook het belang van die positieve ondersteuning door ouders bij het zindelijk worden van hun peuter verdient extra aandacht. Een kunstwerk maken? Dat vraagt inzet en heel veel oefening, geduld, volhouden en vertrouwen opbouwen. En net zoals een kunstwerk, krijgt ook het potje vaak een prominente plek bij gezinnen met jonge kinderen.”

Aanmoediging van Minister Crevits

Vlaams Minister van Welzijn Hilde Crevits: “Heel wat ouders worstelen met vragen en weten niet goed wanneer en hoe ze aan dat zindelijkheidstraject moeten beginnen. Het is cruciaal dat we ouders hierbij zo goed mogelijk ondersteunen. Als ouders geïnformeerd en tijdig kunnen starten aan die ondersteuning van het zindelijk worden, is er ook de tijd om de natuurlijke ontwikkeling van elk kind te volgen. Het is belangrijk dat ouders weten dat ze met al hun vragen hierrond terechtkunnen bij Kind en Gezin en het informatiemateriaal op maat. Ik wil hen echt aanmoedigen om dat te doen. Wat extra steun of informatie helpt altijd.”

 

Check de nieuwe brochure, handige filmpjes en tips.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be