Nieuwe campagne zoekt vrijwilligers taalhulp voor jeugdinstelling van Everberg

Met een campagne gaat de gemeenschapsinstelling van Everberg op zoek naar vrijwilligers die vlot Spaans, Arabisch, Darija of Duits spreken. Ze moeten helpen bij het onthaal van niet-begeleide minderjarigen die door de jeugdrechter aan de instelling worden toevertrouwd, maar geen Nederlands, Frans of Engels machtig zijn. Door van bij te start in te zetten op een laagdrempelige kennismaking wil de instelling het verblijf voor de jongeren vergemakkelijken.

In 2023 kwamen 37 niet-begeleide minderjarigen terecht in de gemeenschapsinstelling van Everberg. “Dat aantal ligt niet bijzonder hoog, maar de integratie van deze jongeren is omwille van de taalbarrière niet altijd even evident” zegt Niels Heselmans, woordvoerder van Opgroeien. “Het zijn jongeren die vaak al maanden of soms jaren van land naar land rondtrekken en heel wat trauma’s hebben meegemaakt. Omdat ze een makkelijk doelwit zijn voor criminele bendes of omdat ze diefstallen plegen om te kunnen overleven op straat, komen ze met de politie in aanraking. Vooral voor jongens die geen of slechts gebrekkig Nederlands, Frans of Engels begrijpen, is het quasi onmogelijk om uit te leggen wat ze van hun verblijf in Everberg kunnen verwachten. Dat zorgt voor extra onrust in hun hoofd: we kunnen onvoldoende duidelijk maken op welke manier we er voor hen willen zijn.”

 

Talenknobbel

Vrijwilligers die vlot Spaans, Arabisch, Darija of Duits spreken, moeten dat onthaal nu helpen vergemakkelijken. “We zoeken inderdaad naar vrijwilligers met een talenknobbel die af en toe willen inspringen wanneer een niet-begeleide minderjarige instroomt” zegt Heselmans. “Natuurlijk werken we zelf al met vertaalcomputers en biedt ook AI heel wat mogelijkheden om uit te leggen wat ze kunnen verwachten. Maar we zien toch dat die persoonlijke aanpak belangrijk blijft. We willen jongeren de kans geven om connectie te maken: in een ideaal scenario kunnen we een collega die instaat voor het onthaal, steeds matchen met iemand die de taal spreekt van een nieuwe jongere. Op die manier kunnen we hen vertellen wat hen te wachten staat, maar kunnen we ook meteen luisteren naar het verhaal van de jongere.”

 

Buitenwereld

Het is de eerste keer dat de gemeenschapsinstelling van Everberg op zoek gaat naar vrijwilligers om de werking te ondersteunen. "We proberen zoveel mogelijk de verbinding te maken met de leefwereld buiten de muren van de instelling", zegt Heselmans. "Vrijwilligers zijn daarvoor een extra troef. De inzet van taalhulpen is heel erg specifiek gericht op kandidaten die taalvaardig zijn. Maar we zoeken ook vrijwilligers die bezoekmomenten voor jongeren en hun families willen begeleiden of mensen die gepassioneerd zijn door vrijetijdsactiviteiten en daarmee onze jongeren willen prikkelen."

 

Geïnteresseerden vinden alle info terug via opgroeien.be/taalhulp

Opgroeien
Ben je ouder dan 21 jaar, spreek je vloeiend Spaans, Arabisch, Marokkaans of Duits en mogen we je af en toe een avond uitlenen? De gemeenschapsinstelling van Everberg zoekt vrijwilligers taalhulp die willen helpen bij het onthaal van jonge vluchtelingen. Zo willen we deze jongeren in hun taal leren kennen en vertellen wat ze van hun verblijf in de instelling kunnen verwachten.
Opgroeien
Download de campagnebeelden

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be