Nieuwe cijfers tonen dat het globale vaccinatiebereik van Kind en Gezin hoog blijft, vaccineren veel meer is dan een spuitje geven én alertheid nodig is, want uitstel leidt soms tot afstel.

Kind en Gezin heeft een belangrijke, medisch-preventieve opdrachten en bereikt 93% van alle gezinnen met een pasgeboren baby. Vaccinatie van baby’s en peuters is daar een cruciaal onderdeel van. Kind en Gezin volgt het aanbevolen basisvaccinatieschema in Vlaanderen en vaccineert tegen 12 infectieziekten.

 

Vaccinatie geeft de beste bescherming tegen ernstige infectieziekten en helpt zo kansrijk opgroeien. Kind en Gezin vaccineert veruit het grootste deel van de jongste kinderen. Dat is geen verworven iets. Zeker niet in tijden van twijfel en desinformatie via sociale media bijvoorbeeld. Het vraagt een enorme inzet van de verpleegkundigen en consultatiebureau-artsen van Kind en Gezin om te informeren en te sensibiliseren. Met succes.

"Tegelijk doen we vandaag een appel op de hele samenleving om zich goed te laten vaccineren. Het mazelenvaccin bijvoorbeeld krijgt een baby op de leeftijd van één jaar. In de maanden ervoor is het cruciaal dat ook iedereen rondom die baby zo goed mogelijk beschermd is tegen mazelen zodat zíj op hun beurt die baby kunnen beschermen. En daarvoor is een vaccinatiegraad van 95% nodig voor de beide dosissen in de bevolking die geen mazelen doormaakte.” ​
Dr. Veerle Vekeman, vaccinatieverantwoordelijke Opgroeien

Vaccineren is meer dan een spuitje geven

Vaccineren gaat hand in hand met informeren, sensibiliseren en ruimte maken voor vragen en bezorgdheden van ouders. Zo registreerde de Kind en Gezin-Lijn, die elke werkdag bereikbaar is van 8 tot 20 uur, in 2024 22.000 vragen van (aanstaande) ouders over vaccinatie.

"Vaccineren is veel meer dan alleen maar een spuitje zetten. Vaccineren begint al bij het eerste contactmoment. Wij zien ouders vaak al tijdens de zwangerschap, dus voor de geboorte van hun kindje. Vanaf dit contactmoment maken wij bewust ruimte om ouders correct te informeren over vaccineren. We bouwen gaandeweg een vertrouwensband op. Vanuit dat vertrouwen kunnen we eventuele twijfels wegwerken, vragen beantwoorden. Steeds vanuit verbinding. Zo helpen we ouders om een geïnformeerde keuze te maken over de vaccinatie van hun baby of peuter. Ook als ouders ervoor kiezen om hun kindje niet te vaccineren, blijft onze deur altijd open. Alle ouders zijn welkom bij Kind en Gezin." Eulalie Piccard, verpleegkundige Kind en Gezin

Vaccinatiebereik Kind en Gezin toegenomen in tweede levensjaar, stabiel voor eerste levensjaar

De vaccinatiecijfers van Kind en Gezin voor kinderen in het eerste levensjaar blijven de laatste zes geboortejaren op dezelfde hoogte.

  • 90% van de kinderen geboren in 2023 in het Vlaams Gewest kreeg in het eerste levensjaar minstens één vaccin tegen polio van Kind en Gezin. Dat is een lichte stijging tegenover het jaar ervoor.
  • Net als vorig jaar werd 88% minstens eenmaal ingeënt tegen pneumokokken.

Het vaccinatiebereik van Kind en Gezin in het tweede levensjaar ligt gemiddeld iets lager dan in het eerste levensjaar, maar wel nog steeds hoog. De nieuwe cijfers van 2024 over de kinderen geboren in 2022 tonen dat er wel een lichting stijging is qua bereik. Zo ziet Kind en Gezin bijvoorbeeld een stijging in bereik van 83% naar 84% bij hun vaccinaties tegen mazelen. Dat het combinatievaccin tegen meningokokken C gratis is geworden heeft zeker bijgedragen tot de stijging van 78% naar 82% in het vaccinatiebereik van Kind en Gezin.

Alles samen dient Kind en Gezin aan 7 op de 10 kinderen in de eerste 18 levensmaanden alle gratis vaccins uit het vaccinatieschema toe.

“Vaccineren is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid, en een makkelijke en veilige manier om jezelf en anderen, en vooral onze kinderen, te beschermen. Deze indrukwekkende cijfers laten zien dat de inspanningen van Kind en Gezin vruchten afwerpen. Maar we moeten ons blijven inzetten om het bereik hoog te houden. Daarom doe ik nog eens een extra oproep, aan iedereen: laat je kind(eren) vaccineren. En als je zelf niet zeker bent van je vaccinatiestatus: ga langs bij je huisarts, en laat je alsnog vaccineren als dat nodig is. Zeker als je op reis gaat. Samen houden we elkaar veilig en gezond.” ​ Minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen Caroline Gennez

Nauwgezette registraties maken detailbeeld en gerichte inzet mogelijk

Dankzij de nauwgezette registraties van onze verpleegkundigen en artsen hebben we in Vlaanderen een sterk en gedetailleerd zicht tot op gemeenteniveau over ons vaccinatiebereik. We delen deze gegevens via opgroeien.be ook in een toegankelijk dashboard met lokale cijfers. Zo kunnen we de krachten bundelen met partners, eerstelijnszones en lokale besturen én onze vaccinatiefocus samen nog gerichter verscherpen. Diederik Vancoppenolle, wetenschappelijk adviseur Opgroeien

"De lokale cijfers tonen immers dat er achter dat sterke, globale bereik ook alertheid nodig is. Het vaccinatiebereik van Kind en Gezin is niet overal in Vlaanderen even hoog. Kind en Gezin verbindt de vaccinatiecijfers ook met profielkenmerken van gezinnen. Dat geeft een duidelijker beeld over de kinderen die we minder bereiken met onze gratis vaccinaties. We zien bijvoorbeeld vaker in gezinnen met meer dan één kind dat uitstel door een gemist consult soms leidt tot afstel. Het is belangrijk deze ouders opnieuw te contacteren en informeren om alsnog hun kind gratis te laten vaccineren door Kind en Gezin. Dat vraagt veel tijd en inzet maar het maakt mee het verschil.”
Nele Wouters, woordvoerder Opgroeien

 

Meer info

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be