Nieuwe Kindboekjes bekroond met Heerlijk Helderprijs

Het nieuwe Kindboekje voor pasgeboren baby’s dat Kind en Gezin in juni lanceerde, is bekroond met de Heerlijk Helderprijs. Die beloont overheidscommunicatie waarin heldere taal vooropstaat en die op maat gesneden is van de doelgroep. Het Kindboekje bereikt elk jaar meer dan 60.000 ouders van jonge kinderen en informeert hen over de ontwikkeling van hun kind en de ondersteuning via Kind en Gezin.

De Vlaamse overheid heeft het nieuwe Kindboekje van Kind en Gezin verkozen tot winnaar van de Heerlijk Helderprijs 2023. Een pluim voor de heldere taal die het Kindboekje rijk is. “Het Kindboekje heeft al meer dan een eeuw op de teller en is daardoor zonder twijfel één van onze bekendste publicaties”, zegt Niels Heselmans, woordvoerder van Opgroeien. “Met zo’n 60.000 exemplaren bereiken we elk jaar de kersverse ouders van bijna alle baby’s die geboren worden in Vlaanderen. Het boekje, waarin onder meer het gewicht en de lengte van kindjes wordt bijgehouden, is bovendien een echte collector’s item. Heel wat ouders houden het boekje bij omdat het onlosmakelijk verbonden is met die eerste levensjaren van hun kind.”

“De nieuwe editie van het Kindboekje blinkt uit door een toegankelijk en inclusief taalgebruik en een aantrekkelijke lay-out. De jury waardeerde ook de inzet van gebruikersonderzoek bij de herwerking van het boekje.”

Jan Hautekiet, Juryvoorzitter Heerlijk Helderprijs 2023

Beknopt op papier, verdiepend online

In 2023 werd het boekje nog grondig vernieuwd, vanaf begin juni viel de versgeperste versie in de schoot van prille ouders. “Omwille van de emotionele waarde die mensen hechten aan zo’n Kindboekje, lag de lat bij de herwerking hoog”, vertelt Heselmans. “Bovendien was het ook sterk de vraag of we volledig moesten digitaliseren en het boekje in een app moesten gieten. Daarvoor bevroegen we ouders en professionals en kregen we de bevestiging dat een papieren versie nodig bleef. Onze inhoudelijke experts en communicatieprofessionals maakten uiteindelijk een fris en monter overzicht van alles wat ouders zeker moeten weten over de ontwikkeling en de vaccinaties van hun kind in de eerste 1000 dagen. Dat vulden we aan met ruimte om medische details en herinneringen op te schrijven, illustraties en QR-codes die gelinkt zijn aan verdiepende informatie. Natuurlijk is de tekst zo toegankelijk mogelijk neergepend, zodat het voor iedereen begrijpelijk zou zijn. Dat de Heerlijk Helderprijs al dat harde werk beloont, geeft een ongelooflijke blijk van waardering aan heel wat collega’s die hieraan hebben bijgedragen. De jury benadrukte bovendien het toegankelijke en inclusieve taalgebruik, feedback waar we enorm trots op zijn.”

“Het Kindboekje is de samenvatting van de ontwikkeling van pasgeboren baby's tot ze 2,5 jaar zijn. Het is ook de samenvatting van het traject waar onze verpleegkundigen, samen met gezinsondersteuners, sociaal werkers en psychopedagogen, deelgenoot van mogen zijn. De Heerlijk Helderprijs is dan ook een grote dankjewel voor hun inzet bij al deze gezinnen. Dat we na meer dan 100 jaar nog steeds prijzen winnen met het Kindboekje, is straf. Het is fijn om te merken dat onze inspanning om ouders van vandaag én morgen goed te bereiken ook door Heerlijk Helder gewaardeerd wordt. Natuurlijk gaan we er nu alles aan doen om ook binnen 100 jaar nog mee te dingen.”

Bruno Vanobbergen, administrateur-generaal van Opgroeien

 

Check zelf het heerlijk, heldere Kindboekje

Kindboekje.pdf

PDF - 38 Mb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be