Nu ook jongens welkom in de gemeenschapsinstelling van Beernem

Decennialang werden enkel meisjes opgevangen in gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem. Maar sinds deze week verblijven ook de eerste jongens op de campus. Binnenkort is er in twee leefgroepen plaats voor 18 jongens en kunnen nog 35 meisjes in de jeugdinstelling terecht. De opvallende verandering kadert in de uitrol van het nieuwe jeugddelinquentiedecreet.

 

Jongens en meisjes die samen worden opgevangen in een gesloten instelling: het is geen unicum. “Sinds 2008 is één van de campussen van de gemeenschapsinstelling in Mol ook gemengd”, zegt Niels Heselmans, woordvoerder van agentschap Opgroeien. “Al moeten we die term misschien wel wat nuanceren: zowel jongens als meisjes worden op het domein opgevangen, maar ze leven niet samen in dezelfde leefgroepen. Ze volgen samen les en er worden activiteiten georganiseerd waarbij er onderling contact is. Ook in Beernem zal dat niet anders zijn: de capaciteit van 53 plekken blijft behouden, maar twee leefgroepen worden voorbehouden voor jongens. De omwenteling kadert in de uitrol van het nieuwe jeugddelinquentiedecreet. Vanaf september mag een jeugdrechter een jongere tussen 12 en 18 jaar alleen nog toevertrouwen aan een gemeenschapsinstelling wanneer ze een delict gepleegd hebben. Jongeren die omwille van een verontrustende situatie nood hebben aan bescherming, kunnen er dan enkel 14 dagen in time-out opgevangen worden om tot rust te komen. Bij het merendeel van de meisjes die nu in Beernem verblijven, gaat het om een verontrustende situatie. En dus komt er extra ruimte vrij voor jongens.”

 

Gedrag

De campus in Beernem is al decennialang een meisjesinstelling, maar dat is sinds deze week verleden tijd. “We hebben dit moment natuurlijk zorgvuldig voorbereid” verduidelijkt Heselmans. “De begeleiders die zullen instaan voor de leefgroepen voor jongens draaiden de afgelopen maanden zelf mee in de instelling in Ruiselede, waar enkel jongens verblijven. Op die manier konden ze al ondervinden hoe het eraan toegaat in een groep jongens en wat de grootste verschillen zijn in vergelijking met een meisjesleefgroep. Binnen de gemeenschapsinstelling proberen we een zo normaal mogelijk afspiegeling te maken van de samenleving. Samenleven tussen jongens en meisjes is daar een belangrijk onderdeel van. Het voordeel van zo’n gemengde instelling is dat begeleiders heel goed kunnen observeren op welke manier meisjes omgaan met jongens en vice versa. Op die manier kunnen we gedrag van jongeren nog beter inschatten en de nodige ondersteuning bieden of bijsturen als dat nodig blijkt. Maar natuurlijk zijn er duidelijk criteria welke jongens op een campus opgevangen worden waar ook meisjes verblijven.”

 

Vrijheid

In een gemeenschapsinstelling kunnen jongeren niet zomaar binnen en buiten wandelen. “Maar natuurlijk zetten we sterk in op de terugkeer naar het gewone.”, zegt Heselmans. “Jongeren krijgen in eerste instantie bezoek van familie of vrienden op de campus zelf, maar na verloop van tijd kunnen ze ook op weekendbezoek gaan als de begeleiding en de jeugdrechter inschat dat dat veilig kan. Sommige jongeren lopen ook deeltijds school of stage waar ze ingeschreven zijn of werken. Ook externe activiteiten voor jongeren vinden geregeld buiten de instelling plaats. Stap voor stap leren we jongeren omgaan met vrijheden. Zowel voor hen als voor ons altijd een spannende uitdaging. Het grote voordeel? We hebben ongelooflijk straffe collega’s die jongeren echt verder willen helpen. Bovendien zoeken we ook nog naar bijkomende begeleiders om die belangrijke opdracht op een moeilijk moment in het leven van jongeren samen aan te gaan.”

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be