Te weinig vrouwen zoeken hulp bij mentale problemen voor of na de zwangerschap
Te weinig vrouwen zoeken of aanvaarden hulp bij mentale problemen tijdens of na de zwangerschap.
Eén op de vijf moeders kampt met psychologische problemen, blijkt uit buitenlands onderzoek. Maar in ons land komen die vrouwen niet op consultatie, merken specialisten van het UZ Gent. Vandaag wordt daarom de website wolkinmijnhoofd.be gelanceerd, die oproept om het taboe te doorbreken, over de problemen te praten en professionele hulp te zoeken.
Bij 75 procent van de vrouwen die psychische problemen ervaart voor of na het krijgen van een baby, worden die problemen herkend. Slechts 1 op de 10 krijgt de juiste hulp. Het uitblijven van de roze wolk is vaak taboe. "Te weinig vrouwen zoeken of aanvaarden hulp. Je hoort blij te zijn met je zwangerschap of de geboorte van je kindje", vertelt psychiater Gilbert Lemmens.
"Vrouwen durven niet voor hun gevoelens uitkomen, ze proberen hun klachten te verbergen en stellen de zoektocht naar hulp uit." Tijdens de zwangerschap en de maanden na de bevalling, voelen vrouwen zich vaak heel kwetsbaar. De problemen die bij 1 op de 5 opduikt, variëren van een depressie tot een angststoornis of een ernstige postnatale psychose.
Een postnatale depressie is niet te verwarren met een baby blues, die bij 3 op de 4 vrouwen voor tijdelijke neerslachtigheid zorgt na de geboorte. Bij ernstige psychologische problemen heeft ook het kind, de partner en de rest van het gezin te lijden onder de situatie.
"Onderzoek toont gevolgen voor het verloop van de zwangerschap en bevalling, de ontwikkeling van het kind en de interacties tussen de moeder en het kind", zegt psycholoog Rita Van Damme. "Ook is er een hogere kans op psychische problemen op lange termijn. Daarom willen we deze psychische problemen snel detecteren en de juiste behandeling opstarten."
Die behandeling is afhankelijk van de aard van de mentale problemen, de intensiteit en de omgeving. Vrouwen kunnen therapie volgen, dagbehandelingen of een opname. Na de bevalling bieden gespecialiseerde "Moeder-Baby-Eenheden" een behandeling, waarbij er naast hulp voor de moeder en haar partner ook ruimte is voor coaching van de moeder tijdens de zorg en interactie met haar baby.
De website informeert, ondersteunt aan de hand van getuigenissen en tips en verwijst door naar professionele hulp. "Zo willen we vrouwen aanmoedigen om te praten over psychische klachten met vrienden, familie of zorgverleners", zegt Lemmens. "We willen vrouwen en hun omgeving ook meer bewust maken van het bestaan van deze klachten. Alleen zo kunnen we vrouwen tijdig de juiste hulp bieden."
Alle info op www.wolkinmijnhoofd.be of lees meer over post-partumdepressie.
Nele Wouters