Vanaf 4 mei geleidelijk meer kinderen welkom in kinderopvang

Kind en Gezin maakte samen met de kinderopvangsector een draaiboek. Hierin worden handvaten gegeven voor een gefaseerde uitbreiding van het aantal kinderen dat terechtkan in de kinderopvang.

Het draaiboek is gebaseerd op de aanbevelingen van de experten bij het agentschap Zorg en Gezondheid, Sciensano en de virologen.

Welke kinderen zijn welkom vanaf 4 mei in de kinderopvang?

Vanaf 4 mei is de kinderopvang open voor:

  • Kinderen van alle ouders die buitenshuis moeten werken (minstens 1 ouder).
  • Kinderen in een kwetsbare of moeilijke thuissituatie, waaronder ook werkende alleenstaande ouders.
  • Kinderen voor wie geen enkele andere opvang mogelijk is.

Vanaf 18 mei zijn alle kinderen van thuiswerkende ouders terug welkom in de opvang.

Stap voor stap naar een veilige en pedagogisch verantwoorde kinderopvang

Het is belangrijk dat de kinderopvang zich kan organiseren om stap voor stap kinderen te verwelkomen op een veilige en pedagogisch verantwoorde manier. Ook het welbevinden van jonge kinderen is cruciaal. Verder is er de zorg voor de kinderbegeleiders in de opvang die in veilige omstandigheden moeten kunnen blijven werken.

Daarom vragen Kind en Gezin, de kinderopvangsector en de Gezinsbond ​ aan alle ouders voor wie het nog haalbaar is om de kinderen nog even thuis op te vangen, hoewel iedereen zich zeer bewust is van de moeilijke situatie van thuiswerkende ouders die zelf hun jonge kinderen opvangen. ​

Vergoedingen

Ouders die hun kinderen, verplicht of vrijwillig, thuis houden, zullen -zolang de coronamaatregelen gelden- niet moeten betalen voor afwezigheid in de opvang. Ze verliezen ook geen respijtdagen. De opvang wordt hiervoor vergoed door de overheid.

Extra veiligheidsmaatregelen

Omdat er vanaf 4 mei terug meer kinderen naar de opvang komen, is er extra aandacht voor de veiligheid. De geldende maatregelen rond contactbubbels en hygiëne blijven gelden. Wanneer het aantal kinderen in de opvang sterk toeneemt, wordt ook aan de medewerkers van de opvang gevraagd op een mondmasker te dragen. Ook ouders moeten tijdens de breng- en ophaalmomenten een mond- en neusbedekking dragen, de nodige afstand bewaren met andere volwassenen en ze mogen de leefruimtes van de kinderopvang niet betreden. Verder moet het brengen en ophalen door dezelfde persoon gebeuren.

Meer info

Het doorstartplan en het draaiboek is te vinden op de website van Kind en Gezin.

Check https://www.opgroeien.be/veelgestelde-vragen-coronavirus voor een antwoord op veelgestelde vragen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be