Wereld Prematuren Dag

Kind en Gezin lanceert nieuw 'Groeiboekje' voor matig prematuur geboren baby's.

In 2018 werd 8% van de kinderen in het Vlaams Gewest voor de 37ste zwangerschapsweek geboren. Het gaat om 6,7% van de eenlingen en 60,9% van de meerlingen. De grootste groep, zo’n 4000 van de 4852 prematuur geboren baby’s, wordt geboren tussen de 32ste en 37ste zwangerschapsweek.

Wereld Prematuren Dag vraagt aandacht voor alle prematuur geboren kinderen.

‘World Prematurity Day’ is een initiatief van de European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI). Dit jaar ligt de focus op ‘Te vroeg geboren: de juiste zorg, op het juiste moment, op de juiste plaats’. Wereldwijd werken meer dan 100 landen mee. De waslijn met 1 paars mini-paar geeft aan dat wereldwijd 1 kind op 10 te vroeg geboren is en symboliseert de kwetsbaarheid van deze kinderen.

Alle diensten voor neonatale niet-intensieve zorgen (N*), diensten voor intensieve neonatologie (NIC) en de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) en Kind en Gezin benadrukken het belang van deze dag.

VVOC organiseert op maandag, 18 november 2019 een studiedag voor ouders en professionelen. Meer informatie vind je via de website VVOC.be.

Nieuw ‘Groeiboekje’

Kinderen die geboren worden tussen 32 weken en voor 37 zwangerschapsweken zijn ‘matig prematuur’ geboren kinderen. Zij worden minder systematisch opgevolgd. Onderzoek toont dat deze kinderen echter meer risico hebben op ontwikkelings- en opvoedingsproblemen.

Ouders met een prematuur geboren kind hebben nood aan specifieke informatie, ook na het ontslag uit het ziekenhuis. Typische vragen die deze ouders zich stellen, zijn;

“Drinkt mijn kindje voldoende?” “Wanneer moet ik het laten vaccineren?” “Hoe kan ik mijn kindje stimuleren?” “Wat met kinderopvang?”

VVOC, Kind en Gezin en heel wat andere partners hebben daarom het bestaande ‘Groeiboekje’ herwerkt tot een nieuw ‘Boekje voor ouders met een matig prematuur geboren kind’. De brochure bundelt actuele info en thema’s zoals thuiskomst, prille relatie met het kind, voeding, ontwikkeling, gezondheid, kinderopvang, opvoeding, broertjes en zusjes, sociale rechten, … Zo krijgen ouders op een positieve manier informatie, tips en suggesties op maat. VVOC realiseert de brochure via giften.

Het is de ambitie dat elke ouder van een matig prematuur geboren kind deze brochure krijgt via de neonatale diensten van het ziekenhuis, Kind en Gezin of VVOC. Iedereen kan het boekje ook gratis bestellen of downloaden via de website van Kind en Gezin.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be