Internationale Week van de Borstvoeding 2021

Na succes vorig jaar lanceert Kind en Gezin opnieuw de BV-BV's

Na het succes van vorig jaar, de vele warme reacties en de honderden nominaties lanceert Kind en Gezin voor de Week van de Borstvoeding in 2021 opnieuw de BV-BV's. Dat warme initiatief zet het belang van inspirerende borstvoedingsverhalen opnieuw in de verf. Kind en Gezin roept iedereen massaal op om tussen vrijdag 30 juli en donderdag 5 augustus zijn of haar BV-BV te nomineren

BV-BV?!
Een BV-BV, oftewel BorstVoeding-Bekende Vlaming, is iemand (bekend of onbekend) die borstvoeding op een (h)echte en daardoor inspirerende manier in de kijker zet en zo aanstaande ouders misschien wel inspireert om borstvoeding een kans te geven. ​

Dat niet enkel vrouwen kunnen inspireren, bewees illustrator en vader Arnoleon vorig jaar.
Hij stond dankzij zijn mooie, lieve en grappige borstvoedingscartoon in de BV-BV top 10 samen met Eva Tuytelaers, @mommoiselle.com, @sofinessetje, Anne Snoeks en Katrijn Van Bouwel, presentatrice Tatiana Beloy, zangeres Natalia, presentatrice Dina Tersago en onderneemster Veronique Leysen.

Met een reeks van 7 nieuwe illustraties zet Arnoleon ook dit jaar in de verf dat borstvoeding iets voor partners is.

Meer dan 50 inspirerende voorbeelden werden vorig jaar genomineerd. Omdat de doelgroep van mama's die borstvoeding geven elk jaar vernieuwt en er elke dag nieuwe borstvoedingsvoorbeelden bijkomen, is een editie in 2021 méér dan relevant.

Borstvoeding in 2020 in de lift

Cijfers die Kind en Gezin via de dienstverlening registreert tonen aan dat het aantal kinderen dat al dan niet uitsluitend borstvoeding krijgt bij hun prille start in 2020 verder toeneemt:

  • 81,4% van de borelingen krijgt borstvoeding bij de geboorte. Dat is een toename met 0,7 procentpunt tegenover 2019.
  • 6 dagen na de geboorte krijgt nog 77% van de kinderen borstvoeding, een toename met 1,2 procentpunt tegenover 2019.

De trend naar meer ouders die starten met borstvoeding zet zich dus voort. Tegenover 2014 bedraagt de stijging op dag 6 zelfs meer dan 4 procentpunten (van 72,5% naar 77%).

Waarom de BV-BV's anno 2021

“Ouders helpen hun kinderen (op)groeien. Eten geven, maakt daar absoluut deel van uit. Bij borstvoeding, zeker bij de start, is dat 12 keer per dag en soms vaker. Of het nu in de winkelstraat is, thuis, in de bib, op de trein of in een pretpark … Als je kind honger krijgt, hoort het heel gewoon te zijn dat je als mama de borst kan geven. "
En zolang dat borstvoeding geven nog niet overal gewoon is, blijft een week van de borstvoeding nodig. Ik hoop dat massaal veel ouders hun BV-BV en dus hun borstvoedingsinspiratie nomineren en zo delen met alle anderen die borstvoeding geven of zwanger zijn en het overwegen." - Nele Wouters, woordvoerder Opgroeien, Kind en Gezin

 

3 succesfactoren voor een vlotte borstvoedingsstart 

Naast die inspirerende borstvoedingsverhalen, spelen ook correcte informatie en steun uit de omgeving een cruciale rol om van borstvoeding een succes te maken. Kind en Gezin zet ook daar volop op in. Met de compleet vernieuwde www.kindengezin.be krijgt borstvoeding topprioriteit. Daarnaast benadrukt Kind en Gezin het belang van snel professionele hulp bij borstvoeding inschakelen: van een verpleegkundige van Kind en Gezin, een vroedvrouw, een lactatiekundige of kraamhulp.

1. Correcte, heldere informatie

Ouderschap is overweldigend. Kersverse ouders verdienen alle kansen om eraan te wennen. Ook borstvoeding geven, moet je leren. Daarom is correcte informatie, het liefst al tijdens de zwangerschap, én voldoende tijd en rust om te kunnen oefenen cruciaal.

Kind en Gezin lanceerde begin juli een totaal vernieuwde website met borstvoeding als een van de topthema’s met:

Heldere informatie over borstvoeding op de compleet nieuwe www.kindengezin.be
Heldere informatie over borstvoeding op de compleet nieuwe www.kindengezin.be
Borstvoedingsbrochures op www.kindengezin.be
Borstvoedingsbrochures op www.kindengezin.be

2. Snel hulp inroepen maakt het verschil 

Als borstvoeding moeilijker gaat of er zijn twijfels, is het belangrijk om snel professionele hulp in te schakelen van een vroedvrouw, verpleegkundige van Kind en Gezin, lactatiekundige (IBCLC) of kraamhulp. 

“Borstvoeding loopt niet altijd van zelf. Het is iets dat oefening vraagt. Het helpt ouders om zich goed te informeren tijdens de zwangerschap, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Vinden ouders de veelheid aan informatie overweldigend of hebben ze specifieke vragen? Dan kunnen ze een kennismakingsgesprek aanvragen met de verpleegkundige van Kind en Gezin of een huisbezoek van de vroedvrouw of een lactatiekundige. Zij staan klaar voor alle vragen en twijfels.” - Christel Geebelen, borstvoedingsexpert bij Opgroeien en lactatiekundige (IBCLC) ​ 

3. Inspirerende voorbeelden en steun

Borstvoeding geven doe je niet alleen, maar met de steun en inspiratie van je partner, familie, vrienden, professionele hulp en inspirerende voorbeelden. Zo vinden veel aanstaande en pas bevallen ouders online borstvoedingsinspiratie en praktische en emotionele steun. Veel bloggers, bekende Vlamingen en influencers delen hun eigen borstvoedingservaringen. Ze betekenen voor veel ouders een duwtje in de rug om borstvoeding een kans te geven en vol te houden. Om die inspirerende voorbeelden nog meer naar de oppervlakte te brengen en een podiumplaats te geven, gaat Kind en Gezin dus opnieuw op zoek naar de BV-BV's.

Meer info? 

www.kindengezin.be/borstvoeding

Belgische vereniging voor Lactatiekundigen

Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Opgroeien

Opgroeien helpt het recht op kansrijk te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met onze eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunen we kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

Neem contact op met

Hallepoortlaan 27 1060 Brussel

www.opgroeien.be